BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 november 2009 @ 09:00 door | Geen reacties

Inspector Tom Thorne

aaaEnkele maanden geleden las ik dat er een dezer dagen een nieuw boek van de Britse schrijver Mark Billingham zou verschijnen. Met voor de achtste keer inspector Tom Thorne in de hoofdrol. Toch nog maar ‘even’ de laatste twee boeken lezen, om er weer een beetje in te komen…

Debuut
Ik kan me nog herinneren dat ik het eerste boek (Sleepyhead, in het Nederlands vertaald als ‘Slaapdood’) niet meer weg kon leggen. Een veelgebruikt gegeven, een seriemoordenaar versus de diender die hem op het spoor komt, wordt hierin op zo’n manier uitgewerkt dat het je pakt. Mij althans. Geen ingewikkelde lange zinnen, een goed uitgewerkt plot en een inspecteur die bij mij in de straat zou kunnen wonen.

De hoofdrolspeler
Detective Inspector Tom Thorne is een veertiger die in de loop der jaren al wat littekens heeft verzameld. Werkzaam bij de afdeling Ernstige Delicten in Londen, teamhoofd, alleenwonend, fan van de voetbalclub Tottenham Hotspur en helemaal gek van country music (met name Hank Williams en Johnny Cash). Ja, in mijn ogen wel een sympathieke gast.

Veelzijdig
Mark Billingham (uit 1961) combineerde in het begin van zijn carrière stand-up comedy met tv-werk en beide ging hem redelijk goed af. Zo verscheen hij regelmatig in kleine rollen op tv, in shows als Dempsey & Makepeace, Spitting Image en The Bill. Na verloop van tijd ging hij aan series meeschrijven en maakte hij faam met zijn comedy scripts. In 2001 verscheen zijn romandebuut.

Eigen ervaring
In 1997 maakte Billingham persoonlijk kennis met de misdaadwereld toen hij samen met mede auteur Peter Cocks enige tijd in gijzeling werd gehouden in een hotel in Manchester. De drie ontvoerders ontkwamen met een paar creditcards en enkele persoonlijke bezittingen. Een ervaring die hij (naar eigen zeggen) van zich af heeft geschreven in zijn tweede boek Scaredy cat (‘Dubbelmoord’).

De boeken over Tom Thorne en zijn team lezen makkelijk weg, zijn qua plotwendingen vaak verrassend en de personen worden mooi neergezet. Probeert u er eens een of twee, wie weet slaat de vonk over…. Uiteraard ook verkrijgbaar in uw bibliotheek!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA