BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 november 2009 @ 08:09 door | Geen reacties

Kafka op het strand

100_62722Uiteindelijk mocht het boek toch niet mee naar het Griekse strand ….
Hoewel ik me er wel op had verheugd, want ik hoorde enthousiaste verhalen, werd het te dik en te nieuw bevonden. Voor je het weet drupt er ijs op of zonnebrandcrème en vindt je overal zand tussen de bladzijden.

Zodra na thuiskomst de wassen gedraaid waren en alle zomerkleren weer in de kast lagen stortte ik me met overgave op ‘Kafka op het strand’. En het was de moeite waard. Ik kan er lang of kort over zijn maar ik kies voor kort. Velen zijn mij al voorgegaan om de loftrompet te blazen over het bijzondere boek dat de Japanse schrijver Haruki Murakami  schreef. Dat kunt u hier, hier en hier ook lezen, geschreven door mensen die dat veel beter kunnen dan ik.

Absurd
Toch wil ik er wel iets over kwijt omdat ik verbaasd was dat ik maar bleef lezen.  In twee dagen las ik deze dikke pil van meer dan 600 pagina’s uit. Er gebeuren rare dingen in het verhaal en normaal gesproken haak ik dan af en denk: het moet nu niet gekker worden … Maar deze keer niet. De gebeurtenissen in het boek zijn soms absurd en toch lijkt het volstrekt logisch als je het leest. Dat vind ik knap.

Het boek is spannend, humoristisch, filosofisch en met nogal wat literatuurverwijzingen. Het verhaal wordt sterk beïnvloed door de Griekse mythologie. Voor mij is het zo’n boek waar je aantekeningen bij maakt om later nog eens terug te lezen. De schrijfstijl is prettig en de figuren worden prachtig beschreven.

Preek van Nel
Toen het uit was ging het toch nog mis …
Bij het tafeldekken zwiepte ik het glas rode wijn dat naast het boek lag om. Er zat niets anders op dan dit te melden bij mijn collega Nel die over de aanschaf gaat.
Ik kreeg een terechte preek dat je boeken in veiligheid moet stellen als je eet of drinkt en ik bekende dat ik de combinatie eten/lezen nu juist zo prettig vind. Zodra ik het ouderlijke huis had verlaten was een van de fijnste ervaringen dat ik niet steeds meer “Leg dat boek weg” hoefde te horen.

Deal
Het met wijn bevlekte boek ging onder geen beding terug in de kast. Omdat het nog niet zo vaak was uitgeleend twijfelde Nel of ze wel een nieuw exemplaar zou aanschaffen en daar schrok ik toch van. Zo’n mooi boek!
We kwamen tot de volgende deal: als ik er een stukje over schrijf op het biebblog dan schaf jij een nieuwe ‘Kafka’ aan.

Ondertussen ligt er thuis weer een Murakami klaar, maar ik lees eerst nog wat andere boeken voor ik er aan begin. Mijn ervaring is dat, als je onder de indruk bent van een schrijver en meteen aan het volgende boek begint, dat nogal eens tegenvalt.

Aangezien ik verwacht dat u nu massaal naar de bibliotheek komt om dit boek te lenen wil ik nog even laten weten dat er nog acht andere titels zijn verschenen van deze schrijver en uiteraard lenen we die allemaal uit. De titels staan in de catalogus

Omdat er in het boek een paar gruwelijke fragmenten zitten acht ik het boek overigens niet geschikt voor katten.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA