BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 november 2009 @ 08:20 door | 1 reactie

Komrij in hedendaags jasje

Neem me de poëzie af
En ik ben een brievenbesteller
Een defecte toerenteller
Een man zonder toverstaf

Trek me mijn maskers af
En ik ben een gesteven minister
Een gediplomeerd redetwister
Op weg naar mijn marmeren graf

Een sukkel in sukkeldraf
Op weg naar het avondrood
Op mensenliefde staat straf
En de sukkels moeten dood

Gerrit Komrij – Schrikbeeld

Ik lees hem eigenlijk niet vaak, maar ik mag ’m graag horen, onze Dichter des Vaderlands. En vooral ook zien, want ik ben gek op zijn hoofd. Vooral de combinatie van welbespraakte pertinentie en Olivier Bommelachtige schutterigheid, vind ik een genot om naar te kijken.

En iedere keer dat er een van zijn gedichten voorbijkomt, denk ik “Wat kan die man toch schitterend formuleren en tegelijkertijd heldere poëzie schrijven die meteen raakt.”

Afgelopen week verscheen een aantal van zijn gedichten onder de titel ‘Dansen op Spijkers’ als boek/cd. Het laatste impliceert zelfs dat zijn poëzie ondersteund wordt door hedendaagse muziek, geschreven en gearrangeerd door de jonge componist en producer Louis Gauthier.

Dat uitgerekend Komrij zich tot dergelijke ‘moderne fratsen’ heeft laten verleiden verraste mij zeer. Wat ik inmiddels van ‘Dansen op Spijkers’ heb gezien en gehoord verrast niet minder.

Inmiddels in bestelling en binnenkort dus te leen in uw bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Komrij in hedendaags jasje

  1. cees schreef:

    Pracht voorbeeld van de breekbare Komrij, zoals ik ‘m eens zag in ’n docu, of misschien was ’t zelfs bij ‘Ivo Niehe op reis’. Smakelijke hap is de man dan. Maar zoekend naar z’n 1001 pil, struikelde ik toch weer eerst over Mulish’ Compositie van de wereld;

    We sukkelen verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA