BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 november 2009 @ 10:21 door | 3 reacties

Rariteiten in de bieb

boekenstofzuigerBij het zien van bijgaande foto vraagt u zich waarschijnlijk af wat voor apparaat dit nu is.

Dit is nou een boekenstofzuiger. Ik had er zelf nog nooit van gehoord en geloofde in eerste instantie ook niet dat dit ding echt bestond. Ik heb hem echter met eigen ogen mogen bewonderen tijdens mijn bezoek aan het Vredespaleis in Den Haag (zie ook mijn vorige blogbericht).


Schimmels

De bibliotheek van het Vredespaleis heeft deze stofzuiger in 2004 aangeschaft, net voordat men verhuisde van het oude naar het nieuwe bibliotheekgedeelte. De oude boeken waren namelijk vervuild en bevatten veel schimmels, waarvan sommige gevaarlijk voor mensen waren. Eén van de eisen bij de verhuizing was dat er geen vuil materiaal meer in het nieuwe magazijn mocht komen, dus zouden alle boeken met de hand moeten worden schoongemaakt.

Acht maanden werk
De boekenstofzuiger kan 12 pallets boeken per dag schoonmaken (dit is ongeveer 120 meter aan boeken. Er zijn voor deze verhuizing acht maanden permanent twee personen bezig geweest om de boeken in de stofzuiger te plaatsen en ze weer in het juiste rek te plaatsen.

Dus mocht u nog vieze boeken in uw boekenkast hebben staan, dan weet u nu hoe u ze weer gemakkelijk schoon kunt krijgen.


Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

3 thoughts on “Rariteiten in de bieb

 1. Uitleentje schreef:

  En wat zijn dat dan voor schimmels? :S

  Kan onze bieb ook niet zo’n ding aanschaffen?

 2. AvA schreef:

  ’t Zal te duur zijn voor privé-gebruik, maar voor een bibliotheek lijkt het me een goed idee. Mijn eigen collectie (rond de 2000 boeken) krijgt eens per jaar een beurt. In de praktijk betekent dat: wekelijks ongeveer één plank. En dat is niet mijn lievelingsklus als het de bovenste planken zijn.

 3. lourenza schreef:

  @Uitleentje, het zijn schimmels die voorkomen op boeken van meer dan 100 jaar oud. Deze hebben wij niet meer in onze bieb, heeft dus geen zin om aan te schaffen. Al hoewel het wel makkelijk zou zijn om nu met de Mexicaanse griep alle ingeleverde boeken er doorheen te halen!
  @AvA, Zo’n stofzuiger kost een kleine €10.000,00; ik weet niet hoe kostbaar de boeken zijn. Misschien een idee om samen met een andere boekenverzamelaar aan te schaffen? Of iedere week op en neer rijden naar Den Haag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA