BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 november 2009 @ 08:15 door | Geen reacties

Sint zat eens te bedenken…

sint21Heeft u ook zo’n zin in Sinterklaas? Of ziet u als een berg op tegen het bedenken van cadeaus en het maken van surprises of gedichten?

Persoonlijk ben ik een enorme fan van Sinterklaas en de tradities daaromheen.

Als kind vierden we thuis Pakjesavond met veel kleine (kleurpotloden) en ook nuttige (wanten) cadeaus en natuurlijk de Sinterklaasgedichten, die hardop moesten worden voorgelezen.  Meestal tot hilariteit van iedereen behalve de voorlezer, die in het gedicht natuurlijk flink werd geplaagd en vermaand… Toen ik eenmaal  ‘van mijn geloof af ‘ was, kwam ook mijn beurt om de gezinsleden in een gedicht te grazen te nemen…eindelijk gerechtigheid!

Tradities
Toen ik later zelf een gezin kreeg, is deze traditie van Sinterklaasavond met veel gedichten voortgezet en houdt inmiddels al 35 jaar stand.  Mijn – inmiddels allang volwassen – zoons zijn zelfs de grootste aanhangers van deze traditie, die ze de gelegenheid geeft elkaar ongestraft de slechte eigenschappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar in gedichtvorm de onder de neus te wrijven.

Sinterklaasgedichten
Inmiddels zijn we allemaal zo gepokt en gemazeld in het maken van Sinterklaasgedichten (hoe kan het ook anders met een Neerlandicus in de familie), dat de eisen steeds strenger zijn geworden: in de eerste plaats moet een Sinterklaasgedicht natuurlijk rijmen, maar ook een metrum hebben.
Mijn ervaring is dat het maken van een gedicht vaak het simpelst gaat op de cadans van een bestaand gedicht, bijvoorbeeld: Jantje zag eens pruimen hangen, o als eieren zo groot of een ander gedicht met een strak metrum, zoal bijvoorbeeld het Wilhelmus.
Ook moet er logica zitten in het rijm: het hoeft dan wel niet in sonnetvorm, maar er moet wel kop en staart aan zitten en gekozen worden voor een rijmschema.

Gelukkig stelt niet iedereen zulke hoge eisen aan zijn of haar Sinterklaasgedicht, zolang het maar niet begint met: ‘Sint zat eens te bedenken wat hij Peter eens zou schenken’…

Ploeteren
Voor degenen die elk jaar weer zitten te ploeteren op hun Sinterklaasgedichten, zijn er op internet diverse gedichtengenerators of kant-en-klare gedichten te vinden. De kwaliteit van die gedichten is echter vaak zo bedroevend, dat je ze net zo goed zelf kunt maken: je hoeft er tenslotte niet de AKO-literatuurprijs mee te winnen.
Natuurlijk vindt u ook boeken met kant-en-klare Sinterklaasgedichten en rijmtips in de bibliotheek.

Sint in de bieb
O ja, mocht u het nog niet weten, de Sint verblijft tot 5 december in onze bibliotheek en is daar op woensdag- en zaterdagmiddag te bezoeken.
Neemt u alvast eens een kijkje in onze Sinterklaas-fotoalbums.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA