BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 november 2009 @ 08:17 door | Geen reacties

Zeeuwse vrouwen laten diepe indruk achter

zeeuwse-vrouwenDonderdag 5 november was een geslaagde dag voor de bibliotheek in het Majoraat te Vlissingen. Journalist/auteur Kees Slager hield daar voor een volle zaal een lezing over de totstandkoming van zijn succesvolle boek ‘Zeeuwse Vrouwen’. Het verhaal dat hij vertelde was ronduit indrukwekkend.

Lange gesprekken
Want hoe krijg je zeven vrouwen zo ver dat ze de meest aangrijpende details uit hun leven vertellen aan een -tot dan toe nog- onbekende man?

Dat laatste bleek geen soepele opgave. Het was immers niet aan de buitenkant van de vrouwen af te zien dat zij heel wat hadden meegemaakt. Via verjaardagen, vrienden en kennissen vond hij ze uiteindelijk. Vele intensieve gesprekken van meer dan drie uur waren dan het gevolg. Met een bandrecorder nam hij alles woordelijk op.
Vervolgens moest alles uitgewerkt worden tot een leesbaar stuk. En dat leverde Slager dan ook het meeste werk op. Mensen vertellen immers vaak niet chronologisch, ze springen van de hak op de tak.

Intieme verhalen
De vrouwen vertelden vaak intieme verhalen die ze nog nooit gedeeld hadden. Zo had één dame voor het eerst in haar leven verteld over het vreemdgaan van haar man. Ook waren er vrouwen wie het tijdens het vertellen toch teveel werd en de afspraak afzegden. Ze herinnerden zich plots details die ze liever kwijt waren.

Slager besloot dat het boek uit zeven verhalen moest bestaan. En niet omdat zes er niet voldoende waren… nee, omdat Zeven Zeeuwse Vrouwen nu eenmaal ‘zo lekker allitereert’.

Trots
Uiteindelijk lukte het Slager om zeven zeer indrukwekkende vrouwenverhalen op te schrijven. Het leverde een succesvol boek op en ook de vrouwen konden trots een naslagwerk van hun leven laten lezen aan hun (klein)kinderen. Hun leven was niet zomaar onbetekenend geweest, het was het zelfs waard om in een boek opgeschreven te worden.

Filmvertoning
Slager sloot zijn lezing af met een stuk filmvertoning van het muziektheater dat dit jaar van het boek is gemaakt. Tijdens het afsluitende vragenrondje, vroeg een dame of de gehele film niet vertoond kan worden. De bibliotheek onderzoekt nu of dit alsnog georganiseerd kan worden.

Na afloop ontving een zeer tevreden publiek gratis het boek ‘Zeeuwse Vrouwen’ van de bibliotheek.

Hier kunt u een PZC-interview met Slager bekijken over de muziektheaterproductie.
En hier vindt u een fotoverslagje.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA