BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 december 2009 @ 14:59 door | 3 reacties

Acht eeuwen Vlissingen online

canonIn 2006 werd de Canon van Nederland, een lijst van vijftig thema’s die een chronologische samenvatting geeft van de Nederlandse geschiedenis. Vorig jaar volgde de Canon van Zeeland. En nu is er dan ook de Canon van Vlissingen, die gisteravond ten doop werd gehouden in onze bibliotheek.

De oline canon is een idee van Jo de Ridder, geboren en getogen Vlissinger en tevens enthousiast amateurhistoricus met diverse publicaties op zijn naam.

Markante periodes
Het aanklikbare tijdpad van de Canon van Vlissingen belicht acht eeuwen geschiedenis aan de hand van 25 markante periodes; belangrijke personen en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Vlissingen zich heeft ontwikkeld tot de stad waarin we nu leven.
Korte teksten worden bovendien verlevendigd met bijzonder beeldmateriaal dat beschikbaar werd gesteld door het Gemeentearchief Vlissingen.

Ziet er allemaal aantrekkelijk en leuk uit. Toch één kritiekpuntje: de geschiedenis lijkt op te houden bij de watersnoodramp van 1953. Alsof er daarna niets meer gebeurd is: de sanering (rücksichtsloze sloop) van de oude binnenstad, het ontstaan van de nieuwe ‘buitenwijken’, en de skyline verpestende boulevardbebouwing om maar wat te noemen.

Maar misschien krijgt onze canon ooit nog wel een staartje.

Auteur

Rubrieken Nieuws, Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Acht eeuwen Vlissingen online

 1. PeterS schreef:

  In je laatste alinea geef je waardeoordelen (rücksichtsloze sloop, skyline verpestende) over gebeurtenissen uit de recente geschiedenis.

  Dat krijg je met recente zaken, dat mensen zich door emotie laten leiden. Daarom is het maar goed dat de canon bij de ramp stopt. Wellicht is het rond 2050 tijd om er nog eens een stukje aan toe te voegen.

  1. PeterQ schreef:

   Gelukkig staat het ons vrij in dit blog onze eigen waardeoordelen uit te spreken. Wel zo leuk.

   De ramp van ’53 was erg, maar de boulevardbebouwing die 40 jaar daarna plaatsvond reken ik persoonlijk tot de categorie architectonische rampen ;-)

 2. AdjeX schreef:

  Persoonlijk mis ik in de timeline het jaar 1968 met het historische optreden van Pink Floyd in het Vlissingse Concertgebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA