BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 december 2009 @ 07:56 door | Geen reacties

‘Dorsvloer vol confetti’

Komende zaterdag 19 december is schrijfster Franca Treur te gast in onze bibliotheek. Zij zal komen vertellen over haar debuut ‘Dorsvloer vol confetti’, het verhaal van Katelijne die opgroeit in een streng gereformeerd gezin.

Over haar boek is al het nodige geschreven en gesproken, maar wat ik u niet wil onthouden is een recensie van mijn collega Sofie:

“Het is fascinerend om te lezen hoe het erin dit gezin aan toegaat. Het speelt zich hemelsbreed op misschien vijf kilometer van mijn huis af maar het lijkt een heel andere wereld. De soberheid en traagheid van het bestaan lijken bijna onwerkelijk. Er wordt geen tv gekeken, tijdschriften en krant hebben vooral te maken met het boerenbedrijf of het geloof. Meisjes mogen geen broeken dragen en haren worden niet geknipt.

Niet te verwaand
Complimenten zijn uit den boze en de onderwijzer rondt de rapportcijfers af naar beneden opdat Katelijne maar niet verwaand wordt van alle tienen die ze eigenlijk haalt. Als uit de CITO toets blijkt dat ze geschikt is voor het VWO denkt ze eerst dat het om de Lomschool gaat. Havo was het hoogst haalbare op het dorp.

125 x 200 WTIk merk dat ik anders kijk naar de schoolkinderen die dagelijks voorbij fietsen. Zag ik ze eerder als een groep nu probeer ik naar individuen te kijken al is dat moeilijk. Ze fietsen in een groep en ze handelen ook als groep. Als voetganger op een fietspad ben je aan ze overgeleverd. Het lijkt alsof er een collectieve gedachte is die uitmaakt of ze je ruimte geven of je noodzaken de bosjes in te duiken als je niet omver gereden wilt worden. Het maakt niet uit of het nu jongens of meisjes zijn, kerks of niet, uit een stad of van een dorp. Het gaat mij erom dat in al die groepen een Katelijne kan zitten”.

Door ruimtegebrek kan ik hier helaas niet haar hele recensie kwijt. Het totale verslag kunt u lezen op Dizzie.nl. Kaarten (2,-/3,- euro) voor de lezing kunt u reserveren op telefoonnummer 0118-422100 of via de website van de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA