BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 december 2009 @ 07:53 door | Geen reacties

Kerstgedicht

madonna-met-kind1Ik heb niets met kerst. Niets met kerstbomen, niets met kerstkaarten en niets met kalkoenen. Ook de ophef over de geboorte van een kindje, heb ik nooit begrepen. Ieder vers kindje is tenslotte een happening, het één niet meer dan het ander. Met ‘t kindje heb ik wèl wat maar niet omdat Hij het is.

Madonna met kind
De eenvoud, het alledaagse dat uitgaat van een moeder met kind, vind ik een knap gegeven. Een onderwerp dat eindeloos vaak op verschillende manieren is afgebeeld. De bekendste zijn misschien van Jan van Eyck die de Madonna van Rolin schilderde of het beeld dat Michaelangelo maakte in opdracht van de paus. Vaak beelden die grootse tederheid en geborgenheid uitstralen. Maar ook met grootse verhevenheid wat in mijn ogen dan weer afbreuk doet aan het beeld.

Sonnetten van bedreigd geluk
In de bundel ‘Au!: De rozen bloeien; sonnetten van bedreigd geluk’ las ik het gedicht ‘het-kerstkribje’. Auteur Kees Stip beeldt in woorden zijn idee over moeder met kind uit en op zo’n manier dat het aansluit bij mijn gedachten hierover. Ook Maria was in eerste plaats moeder met een kind. Een eerlijk gedicht over het wonder van een geboorte , lief, teder, vol schoonheid. Maar zonder de overdreven heiligheid en de verheven vroomheid. En als het dan op zo’n manier gebracht wordt schiet er ondanks alles even door mijn hoofd; ‘misschien heb ik toch wel iets met kerst’.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA