BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 december 2009 @ 08:44 door | Geen reacties

Oog voor geschiedenis

Afgelopen maandag werd in onze bibliotheek de Canon van Vlissingen officieel gepresenteerd. Mijn collega Peter berichtte hier al over. Van verschillende kanten hoorde ik verbazing over het feit dat zo’n website in een bibliotheek ten doop gehouden werd.

Ik geef het toe: als de canon in boekvorm uitgegeven was, zou niemand die verbazing gehad hebben. En nu wel!? Dat betekent helaas voor mij dat veel mensen de bibliotheek blijven associëren met boeken, terwijl die media maar één van de vele vormen zijn, waarmee kennis en cultuur is over te dragen. Een bibliotheek is er ook voor films of muziek, voor tijdschriften of dvd’s. Dat besef lijkt maar niet door te dringen.

Uitbouw
Ik ben enthousiast over het feit dat de website in de bibliotheek ten doop gehouden is, want de bibliotheek wil er aan meewerken om deze canon zo uit te bouwen dat er werkelijk sprake zal zijn van een groei in het historisch besef onder Vlissingers. We wonen immers in een stad waar we trots op kunnen zijn. Maar dan dient de canon wel uitgebouwd te worden, b.v. wikipediamet wapenfeiten over Oost- en West-Souburg en Ritthem. Uitbouw ook in de zin dat er meer soorten bronnen op te vinden zijn: relevante boeken, tijdschriftartikelen, krantenknipsels, folders, brochures, websites, adressen van musea, archieven, filmpjes en geluidsfragmenten, data van relevante evenementen, lezingen enzovoorts.

Begin 2010 mogen initiatieven verwacht worden om een en ander te realiseren. Gedacht wordt aan de vorm van Wikipedia: laagdrempelig, gemakkelijk door Vlissingers te benutten en veelzijdig. Maar vooral ook onuitputtelijk, zodat we niet per se op het historische pad hoeven te blijven, maar ook informatie kunnen publiceren over kunst en cultuur, economie en bedrijvigheid, architectuur en planologie, natuur en milieu. Mogelijkheden, net zo onuitputtelijk als onze mooie stad.

Werkt u hieraan mee?

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA