BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 december 2009 @ 08:00 door | 2 reacties

Refomeisje interviewt zichzelf.

meliskerkeDe zaal zat vol. Het publiek bestond o.a. uit een predikant, een ouderling, mensen uit Meliskerke, mensen die tot de reformatorische gemeenschap behoren, liefhebbers van haar boek, een collega uit bibliotheek van Middelburg. Vooral het proces waarin Franca vertelt hoe het is gekomen dat ze niet meer in God gelooft en afscheid neemt van het milieu waar ze in opgroeide, roept veel vragen op. Blijkbaar is dit een gevoelig onderwerp. Franca nam de tijd om ze allemaal te beantwoorden.

Afgelopen zaterdag hield Franca Treur een interview met zichzelf in de bibliotheek. Ze koos voor deze vorm omdat ze een eenzijdige lezing over haar boek ‘Dorsvloer vol confetti’ zo saai vond. Enkele van de vragen die haar het meest gesteld worden zijn;

Is ‘Dorsvloer vol confetti’ autobiografisch?
Franca:  “Ja en nee. Het verhaal gaat over niet bestaande mensen maar ik heb het alleen kunnen schrijven omdat ik opgegroeid ben in een reformatorische gemeenschap. Iemand die dat niet heeft meegekregen, had maanden research moeten doen om het te kunnen schrijven. Je zou het autofictie kunnen noemen.”

Vind je dat je boek stigmatiseert?
Franca: “Nee. Er zijn net zo veel verhalen als er inwoners zijn. En met die verhalen geven wij betekenis aan ons leven. Het zijn jeugdherinneringen die zijn afgestoft en het is een ode aan de boerengemeenschap.”

Het verhaal is geschreven vanuit de ogen van een jong meisje. Is het een emancipatieroman?
Franca “Dat was niet direct de bedoeling, maar zo mag het wel gelezen worden. Ik ben zelf een feminist.”

Ter illustratie las Franca een stuk voor uit haar boek over de voltrekking van een huwelijk. Ze beschrijft daarin hoe dat verloopt bij de burgerlijke stand (1 alinea) en in de kerk (de rest van het hoofdstuk) waar iedereen zich komt vergapen aan de opzwellende buik van de bruid onder haar trouwjurk.

Dorsvloer vol confetti’ is uiteraard te leen in de bibliotheek maar u zult achteraan moeten sluiten in een rij van meer dan 35 reserveringen. Gelukkig is haar tweede boek is al in de maak. Ik kijk er naar uit.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Refomeisje interviewt zichzelf.

  1. Anke Nijsse schreef:

    Zelden zo’n middag meegemaakt! Wat een zinvolle eerlijkheid en wat een goede sfeer!

  2. Cas schreef:

    Altijd goed om reacties te krijgen en zulke positieve zijn zeker welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA