BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 december 2009 @ 08:25 door | Geen reacties

Tijdloze Avonden

de-avondenIk herinner mij nog goed dat we -inmiddels aangeland in4-Havo- voor mijn favoriete vak Nederlands aan onze literatuurlijst mochten beginnen. Ik was zestien jaar jong.

De Spuistraat
Vol goede moed en gewapend met mijn door school aangeleverde lijst met boektitels begaf ik mij naar de Bieb in mijn woonplaats Vlissingen. Destijds ook residerend in de Spuistraat maar dan een paar deuren verder van waar we nu zitten. Uit de mooie collectie literatuur zou ik absoluut moeten kunnen slagen om een paar bundels te bemachtigen.
Ik wilde sowieso iets van Jan Wolkers gaan lezen (scheen wel ‘spannend’ te zijn hoorde ik van klasgenootjes), W.F Hermans’ ‘Het behouden huis’ (lekker dun) en waarschijnlijk ook iets van Gerard Reve, die een oom van mij me had getipt, want hij was een groot bewonderaar van de ‘Volksschrijver’.

Het moet een beetje in dezelfde tijd van het jaar zijn geweest als nu, waarschijnlijk dus november. Het werd langzaamaan wat kouder buiten, de blaadjes vielen massaal van de bomen en ik had mijn favoriete sjaal uit de kledingkast getrokken. De avonden werden langer.

Toekomstige collega’s
Toen ik de bibliotheek binnenging ontwaarde ik een aantal druk doende medewerkers die ik thans mijn collega’s mag noemen ( ik noem even geen namen). Ik liep naar de afdeling psychologische romans en begon aan mijn zoektocht. Na niet lang speurwerk (was ik toen blijkbaar al goed in) kwam ik met o.a.e Wolkers’ ‘Turks Fruit’ en ‘De Avonden’ van Gerard Reve weer naar buiten, waar het ‘Vlissings’ aan het regenen en waaien was van jewelste.

Kennismaking
Op die lange winteravonden van 1985 maakte ik kennis met Frits Egters, Reve’s alter-ego in dit fascinerende meesterwerk. Nooit daarvoor was de ‘spruitjescultuur’ van het Nederland in de jaren ’40 en ’50 zo treffend weergegeven als in dit boek. Toen ontdekte ik al wat thema’s die ik in latere werken van de ‘volksschrijver’ zou ontwaren : zijn droge humor, symboliek, sadistische karaktertrekken maar bovenal zijn  zeer scherpe pen die als geen ander je meevoert in zijn (soms bizarre) gedachtenwereld vol liefde en haat, dromen, list en bedrog. Ik was Reve-bewonderaar voor de rest van mijn leven en heb ‘De Avonden’ meerdere malen herlezen.

Uiteraard is dit boek in onze bieb te leen waar u ook talloze andere werken van Gerard Reve terug kunt vinden, allemaal wachtend om door u allen gelezen te worden. U zult er geen spijt van krijgen!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA