BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 december 2009 @ 08:02 door | 3 reacties

Weg met de kerstman!

naamloos-1Ik weet niet hoe het u vergaat, maar na het vertrek van Sinterklaas naar Spanje heb ik echt geen behoefte aan die grote, jolige kabouter Piggelmee met overgewicht.

De figuur van de Kerstman maakt in Nederland en België overigens nog maar kort deel uit van de kersttradities, maar heeft inmiddels een prominente plaats verworven op kerstkaarten, in etalages, in kerstmuziek en elders.
Hoe kon zo`n belangrijke heilige veranderen in zo`n rondborstige olijkerd?

Here comes Santa Claus…
Alles begon toen een groep Nederlandse kolonisten in Nieuw Amsterdam (nu New York) aankwamen met het beeld van een pijprokende Sint Nicolaas, in lange broek en met een breedgerande hoed. In 1809 schetste de populaire Amerikaanse schrijver Diedrich Knickerbocker (pseudoniem voor Washington Irving) in zijn satirische boek ‘History of New York’, een gnuivende pijprokende Santa Claus die op zijn kar langs de hemel reed.

Dat werd de basis voor een populair gedicht uit 1823: ‘Twas the night before Christmas’, over een roodwangige St. Nick die op een arrenslee werd voortgetrokken door acht vliegende rendieren en zich door de schoorsteen wrong om de kousen van de kinderen te vullen met speelgoed.

Rendieren
De namen van de rendieren zijn gebaseerd op dit gedicht, dat in 1905 werd verfilmd. Wellicht de bekendste van de rendieren is Rudolph (the Red-Nosed Reindeer), waarover het liedje met dezelfde titel gaat. Hij verscheen rond 1939 ten tonele, als creatie van Robert May, een reclamejongen van de Montgomery Ward Company. Dankzij z’n lichtgevende neus werd Rudolph het negende rendier.

In 1863 verscheen in het blad Harper’s Weekly tenslotte een cartoon van Santa Claus zoals we hem nu allemaal kennen, met witte baard en met bont gevoerde mantel.  Pas in 1931 begon de kerstman door de reclame van Coca-Cola wereldwijd verspreid te raken. Op reclamezuilen, billboards en in krantenadvertenties, overal keek de schalkse, bebaarde dikzak de Amerikanen aan.

Nepfiguur.
Deze Santa Claus veroverde de wereld en dreigt nu zelfs onze Sinterklaas te verdringen.
Voor mij blijft de Kerstman een nep-figuur die met zijn luidruchtige “Ho ho ho!” al helemáál niets met Kerst te maken heeft.

Dus wat mij betreft: weg met de Kerstman, leve Sinterklaas!

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Weg met de kerstman!

 1. PeterQ schreef:

  Ook zo de pest aan de Paashaas?

 2. Marianne schreef:

  @Peter De paashaas bestaat helemaal niet! Dat is gewoon een kerel in een paashazenpak. Die kun je toch niet serieus nemen?

  1. PeterQ schreef:

   Laat ik je dan nog verder uit de droom helpen: ook de kerstman bestaat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA