BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 januari 2010 @ 07:55 door | 2 reacties

Activeer uw zelfgenezend vermogen

bondgenootEen paar weken geleden bezocht ik een lezing van Henk Fransen. Fransen is arts, auteur, internationaal spreker en werkte in het stervenstehuis van moeder Teresa in Calcutta en in ziekenhuizen in Afrika. In Nederland specialiseerde hij zich in het zelfgenezend vermogen en schreef twee boeken hierover.

Parabel
De lezing van Fransen bestond uit een persoonlijke toelichting op zijn boek ‘Bondgenoot, autobiografie van een immuuncel’. Op originele manier vertelt Fransen over de werking van het menselijk lichaam en hoe mensen hun gezondheid en zelfgenezende vermogens kunnen activeren.
De schrijver Fransen kruipt daartoe in de huid van ‘Bondgenoot, een immuuncel, en vertelt wat deze cel in het lichaam allemaal meemaakt. Wanneer de mens ernstig ziek wordt, gaat Bondgenoot op onderzoek uit, communiceert met ondermeer een levercel, een niercel, een darmcel, en leert van ieder orgaan een belangrijke les.

Depressie
Op een gegeven moment is Bondgenoot het vechten beu. Waar doet hij het eigenlijk allemaal voor? En wat krijgt hij ervoor terug? Hij belandt in een gevoel van leegte en wordt egoïstisch. Hoe vaker hij een zieke cel niet helpt, hoe minder het hem doet.

Ommekeer
Uiteindelijk doet zich een verrassende wending voor wanneer Bondgenoot via de aorta door het hart stroomt. Hij ervaart een intens gevoel van warmte, geluk, geborgenheid en medeleven, wat natuurlijk maar met één woord is te omschrijven: liefde. En zo ontdekt hij het geheim van genezing. Want het nieuwe gevoel reactiveert hem andere cellen weer te helpen, via het hart nieuwe levenslust in te pompen en samen het lichaam beter te maken.

You are beautiful
‘Positivisme’, ‘geloof’, ‘liefde voor jezelf’ en ‘liefde voor anderen’ pikte ik op als essenties uit het boekje en de voordracht. Fransen uitte dit mooi door in de lezing, mensen individueel aankijkend, ‘You are so beautiful’ te zingen. En dit mag eenieder dagelijks oefenen voor de spiegel…….

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Activeer uw zelfgenezend vermogen

 1. Bea Braaf schreef:

  Mooi!! It’s true…..

 2. Marc schreef:

  Hoi Bea,

  Bedankt. Fijne reactie van een fijne collega!

  Groeten,

  Marc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA