BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 januari 2010 @ 07:50 door | 2 reacties

Duik in de geschiedenis

Een heuse traktatie voor historisch geïnteresseerden! Op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds verrast Uitgeverij Balans ons met een op het oog wel heel aantrekkelijke serie nieuwe biografieën over min of meer bekende figuren, die van bijzondere betekenis zijn geweest voor hun tijd. Of is dit geen verrassing en komt het voort uit de hype rond geschiedkundige canons en aandacht voor historische musea? Komt het allemaal voort uit onze zoektocht naar de specifieke ‘Nederlandse identiteit’?

Jacoba
jacoba1Waar het ook aan ligt, maakt niet uit. De eersteling uit de beloofde serie mag er in ieder geval zijn. Antheun Janse stortte zich vol overgave op het leven van Jacoba van Beieren, die leefde van 1401 tot 1436. In de 400 pagina’s tellende Een pion voor een dame schetst hij het bewogen leven van deze Middeleeuwse gravin. Zij maakte, gewild of niet gewild, de weg vrij tot de eenwording van verschillende hertogdommen en grafelijke heerlijkheden tot wat later De Nederlanden zou gaan heten. Ondanks door haar in gang gezette oorlogen, kwam het onder haar hoede vallende grondgebied in handen van Filips van Bourgondië, waarmee de aanzet gegeven werd tot vereniging van de gebieden ten noorden en ten zuiden van de Schelde.

In de loop van de eeuwen zijn er hele specifieke beelden van deze persoonlijkheid ontstaan, die door recente wetenschappelijke inzichten sterk genuanceerd moeten worden. Janse doet dat op een hele toegankelijke manier in een mooi verzorgde en van duidelijke kleurenfoto’s voorziene uitgave.

Hommage
karel-de-stouteHet boek kan qua uiterlijke verzorging niet tippen aan een eerder in België uitgegeven hommage aan Karel de Stoute, maar dat was dan ook een dure catalogus, die hoorde bij de expositie Karel de Stoute. Pracht en praal in Bourgondië, die tot eind maart van het afgelopen jaar te zien was in het Groeninge Museum te Brugge. Deze Karel, die leefde van 1433 tot 1477, profiteerde eigenlijk als eerste van het verenigde grondgebied, dat van Bourgondië tot noordelijk Friesland strekte. Karel ging de geschiedenis in als de hertog die koning wilde worden. Hij was een man met ambitie op een keerpunt in de Europese geschiedenis en werd een symbool van oorlog én van verfijnde cultuur. In Brugge waren van dat laatste de fijnste staaltjes te bewonderen.

Overzicht
Als u écht geïnteresseerd bent in deze vrij onbekende periode uit onze vaderlandse geschiedenis, wil ik u ook attenderen op het eveneens prachtig verzorgde boek De Bourgondische vorsten van Edward De Maesschalck, uitgegeven in 2008. U kunt eigenlijk het beste met dit boek beginnen, want dan hebt u in één keer een goed overzicht over deze niet eenvoudige periode, met bekende hoofdfiguren als Jan zonder Vrees en Filips de Goede. Met dit overzicht op zak gaan Karel de Stoute en Jacoba van Beieren nóg meer voor u leven.

Serie
In de reeks biografieën van het Prins Bernhard Cultuurfonds komen nog ‘bekende Nederlanders’ als Jacob Cats en Jacob van Lennep aan bod, maar ook minder bekende als Mina Kruseman en Jacob Roggeveen. Kortom: iets om naar uit te kijken!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Duik in de geschiedenis

  1. Pieter schreef:

    Hartelijk dank voor deze interessante literatuurtips. Wie meer wilt weten over deze periode kan ook Huizinga’s klassieke ‘Herfstij der Middeleeuwen’ ter hand nemen.

  2. Speurhoek.com schreef:

    Dit zijn echt interessante tips ik ga mij hier meer in verdiepen.

    gr kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA