BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 januari 2010 @ 09:15 door | 2 reacties

Kennismaken met het e-book

Een collega ging in september al in op het fenomeen e-books en kondigde aan dat Bibliotheek Vlissingen niet lang zal aarzelen om dit nieuwe fenomeen te introduceren bij een breed publiek. En dat is nu zover. In maart wordt een ‘proeverij’ georganiseerd waar u kunt kennismaken met het elektronische boek.

De bibliotheek schaft de komende weken vijf e-readers aan, waarmee u die digitale boeken kunt lezen. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer mensen over zullen gaan tot de aanschaf van zo’n reader, zodat de bibliotheek het alleen voor een aantal jaren het als haar taak ziet om ook apparatuur uit te lenen. Om de drempel naar het gebruik te slechten.

e-readingZin?
Veel mensen denken dat bibliotheken tegenstanders zijn van de opkomst van e-books. Er zijn er zelfs die denken dat bibliotheken dan verdwijnen. Wij denken dat bibliotheken dan pas echt uit de verf kunnen komen. Hoe zit dat dan?

De zin van de bibliotheek is toch vooral mensen helpen aan de juiste bronnen: voor hun ontwikkeling of ontspanning. Nu gaat voor bibliotheken enorm veel energie zitten in het fysiek beschikbaar krijgen van die bronnen. We zijn bijvoorbeeld zeer actief op basisscholen, waardoor de vraag vervijfvoudigd is en we met de samenwerkende Zeeuwse bibliotheken nauwelijks aan de vraag kunnen voldoen. Als een boek erg populair is, idem dito. Ze zijn niet aan te slepen en reserveringen van een half jaar zijn dan normaal.

Bij e-books is dat allemaal over, als we van één titel gelijktijdig 500 of meer exemplaren mogen uitlenen of kunnen laten downloaden. Nu blokkeren uitgeverijen die mogelijkheden nog, want ze willen -net als bij gedrukte boeken- hoge marges per titel ontvangen. Maar kijkend naar de muziekindustrie verwacht ik binnen enkele jaren dat we voor één of twee euro boeken kunnen gaan downloaden. Dan kunnen we als bibliotheek ons echte werk gaan doen: tips geven, keuzelijsten maken, stimuleren en enthousiasmeren: want wat we ook aanbevelen, alles wordt leverbaar. Een droom? We zullen zien.

Houdt de agenda in de gaten, want in maart kunt u kennismaken met de toekomst.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Kennismaken met het e-book

  1. Sofie schreef:

    Kan ik al de Sony met touchscreen reserveren? :-)

  2. Edwin schreef:

    Mooi collega’s! E-readers krijgen gestalte in het Walcherse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA