BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 januari 2010 @ 08:00 door | 6 reacties

Kraak de code

De Google CodeWaarom een boek over zoeken op internet? Immers: “Goed zoeken dat kan ik toch al lang? Dat kan toch prima met Google?”. De praktijk blijkt weerbarstiger te zijn, het internet (Google) heeft velen van ons ‘lui’ gemaakt. Vooral jongeren onderschatten het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. Opgroeien met technologie is iets anders dan technologie begrijpen en er goed mee om kunnen gaan. Onderzoek bevestigt dit.

Analytische vaardigheden

Jongeren schatten zelf in dat ze erg informatievaardig zijn, maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Ze zijn weliswaar erg vaardig met internet en communicatiemiddelen, maar kritisch omgaan met informatie en efficiënt zoeken en vinden van relevante informatie blijkt lastiger te zijn dan ze zelf inschatten. De hiervoor benodigde analytische capaciteiten ontbreken vaak.

Gemakzucht
Een andere reden waarom informatie onzichtbaar blijft is meer gelegen in het oppervlakkige en gemakzuchtige zoekgedrag van internetgebruikers. Ze investeren geen tijd in het doorgronden van zoek- en navigatiemethoden en blijven vaak steken bij de eerste 10 tot 20 zoekresultaten. Dit gedrag is overigens niet voorbehouden aan jongeren, maar komt voor bij alle leeftijdsgroepen of dit nu jonge kinderen, studenten of hoogleraren zijn.

Misverstanden
Daarnaast blijkt een aantal misverstanden over internet een rol te spelen: 1. alles wat de moeite waard is staat op het web, 2. Google doorzoekt het hele web, 3. de beste informatie staat bij de eerste tien zoekresultaten, 4. zoeken is makkelijk, 5. alles van importantie is gratis, en 6. alles is waarheidsgetrouw, gezaghebbend en juist.

Google Code
Om ons beter te leren zoeken (of beter: vinden) zijn inmiddels verschillende boeken over Google en het zoeken op internet geschreven. De meest recente loot aan deze stam is de ‘De Google Code’ van Henk van Ess (alias Voelspriet). In dit boek presenteert hij een nieuwe zoekmethode die leidt tot kortere lijstjes met relevante antwoorden. Door verandering van zoekgedrag kun je informatie vinden die voor anderen verborgen blijft.

Andersom denken
De Google Code betekent een nieuwe manier van denken. Ga niet uit van wat je zoekt, maar van wat je wilt vinden. Kort samengevat: stel nooit meer een vraag, maar voorspel het antwoord! Bij dit andersom denken leer je te raden/visualiseren hoe mensen dingen opschrijven, alsof je zelf de schrijver bent. Je tikt niet in Google: “wat is twitter”, maar “twitter is”. Van Es legt de geheimen van Google bloot en geeft ons zeven zoektrucs waarmee zijn Google Code tot volle wasdom komt. Daarbij stipt hij zijdelings het fenomeen van het diepe web aan, waar zich vele verborgen schatten bevinden.

Diepe web
Het diepe web, ook wel onzichtbare of verborgen web genoemd, is rijk aan onontdekte en waardevolle informatie. Via algemene zoekmachines als Google kunnen internetgebruikers miljarden webpagina’s vinden. Dit is slechts een fractie van de totale hoeveelheid informatie op het net, zo ziet Google bijvoorbeeld niet meer dan ongeveer 25% van het openbare internet.

Verborgen informatie
Veel verborgen informatie is opgeslagen in databanken die niet of slechts gedeeltelijk door algemene zoekmachines in kaart kunnen worden gebracht. Verder blijken zoekmachines beperkingen te hebben bij het indexeren van hele grote websites en verschillende tekstuele en grafische bestandsformaten. Naast Google bestaan er nog duizenden specialistische zoekmachines die deze verborgen informatie zichtbaar maken.

Gelukkig belooft Voelspriet volgende keer een boekje open te doen over het vinden van het verborgen web. In de tussentijd probeer ik de Google Code te kraken.

‘De Google Code’ is inmiddels in bestelling en binnenkort in uw bibliotheek te leen.

Auteur

Rubrieken Internet, Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

6 thoughts on “Kraak de code

 1. Bea schreef:

  Ik ga dit boek meteen lezen als het binnen is. Las er laatst al een stukje over en het lijkt me erg interessant.

  Ik heb zelf de add-on DeeperWeb for Google toegevoegd zodat je al meer en beter toegang krijgt tot de verborgen kant van het World Wide Web. Het gaat nog wel om een bètaversie.

  http://www.deeperweb.com/firefox/firstrun/

 2. Marianne schreef:

  Ik vond het een buitengewoon interessant en héél leesbaar boek vol eye-openers: een aanwinst voor ‘leken’ en professionals.
  Sterker nog: ik neem het boek in mijn tas overal mee naar toe.
  Hoezo beroepsdeformatie?

 3. Ron schreef:

  Bedankt voor de tip, Bea! Ik ga die add-on zeker wat nader onderzoeken.

 4. Bea schreef:

  Leuk om te horen Ron. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.

 5. L.S.

  Goede blog! Ik reageer om te melden dat ik deze blog gebruik in mijn les: Introductie wetenschappen, voor MIB-ers via ROC Midden NL.

  Lidwien

 6. Ron schreef:

  Ik ben zeer vereerd, Lidwien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA