BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 januari 2010 @ 08:05 door | Geen reacties

Missie voor 2010 (2011?)

sinterklaas20bestaat20kleinMet een zucht van verlichting heb ik oud & nieuw gevierd. Knallend ben ik 2010 in gegaan: yes, de hel(e) lange vreselijk feestelijke decembermaand is voorbij.
Gedurende december bestond mijn gezin namelijk uit twee kampen: de gelovigen en de heidenen. De gelovigen (zoonlieven van vijf jaar) evalueerden gisteren tijdens het avondeten ontvangen cadeaus (hoezo financiële crisis?) van Sint en Kerstman, op basis van grootte en hoeveelheid.
O ja, de verjaardagcadeaus (ook dat nog) niet te vergeten. Dat de prachtige nieuwe fietsen niet van Sinterklaas (grrr) afkomstig zijn, maar van pap en mam, is nog steeds een fel punt van onenigheid.

Poepende paashaas
Ach, langzaamaan weet ik de gelovigen te bekeren tot heidenen. Inderdaad schat, de Kerstman bestaat niet, dat is een verkleedde mijnheer. Nee, natuurlijk bestaat de Paashaas ook niet. Ja, dat hebben de grote mensen bedacht. Tja, inderdaad hoe kan het ook: een paashaas die chocolade-eieren legt. Hilariteit alom als geconcludeerd wordt dat hij ze dan vast uitpoept.
Geen aandacht voor het echte verhaal van Pasen (natuurlijk)

Oké. En nu weer dooreten. Heerlijk stamppot zuurkool. Weg met die gore toastjes met uitgedroogde salade, vette fondues en zompige oliebollen. Stilte. Nu moet ik mijn kans grijpen. Dus de Kerstman en de Paashaas bestaan niet? Neeeee, in koor. Stilte. Net voordat ik mijn vork in mijn mond wil steken merk ik op, dat Sinterklaas natúúrlijk ook echt niet bestaat.

Aan de dikke kant
Stilte. In koor: natuurlijk wel! Stilte. Hap, kauw, slik. Natuurlijk niet! Hap, kauw, slik. Natuurlijk wel! Hap, kauw, slik. Natuurlijk niet! Geen reactie. Stilte. De broertjes kijken elkaar aan: mama snapt er helemaal niks van…

Missie niet volbracht. Ik vermoed de oorzaak van deze hardnekkige solidariteit. Niet de gekregen cadeaus, inclusief die prachtige nieuwe fietsen die niet (WEL!) door pap en man zijn gegeven. Het was vast dat moment dat ik met de gelovigen een bezoek aan de goedheiligman bracht en zachtjes fluisterde: Sinterklaas is toch wel aan de dikke kant, vinden jullie ook niet?
De ene gelovige porde verwijtend in mijn zij. De andere bloosde van plaatsvervangende schaamte terwijl hij onmerkbaar zachtjes de rode cape streelde.

Voor 2010 heb ik twee ambitieuze voornemens:

  1. Mijn kinderen van hun geloof in Sinterklaas afbrengen
  2. Van Bibliotheek Vlissingen de allerleukste bibliotheek van Nederland maken
    (maar dat is een ander verhaal)

Ambitieus? Mwah. Maar dan in ieder geval voor 2011!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA