BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 januari 2010 @ 08:30 door | Geen reacties

Nederland Leest (een kritische noot)

lezende-jongerenVorige week is bekend geworden welke boek dit jaar massaal uitgereikt gaat worden aan de volwassen leden van de bibliotheek. Ondanks het feit dat dit festijn pas begint op 22 oktober staan er toch regelmatig één dag na de bekendmaking mensen in de bibliotheek die hun boek komen ophalen. Geweldig dat enthousiasme. Toch vraag ik me iets af ….

Achtergrond en doel
Het idee voor Nederland Leest komt uit Chicago. Daar las in 2001 de hele stad de klassieker ‘To Kill A Mockingbird’ van Harper Lee. Het boek was onderwerp van discussie en werd opnieuw een bestseller. De actie sloeg over naar andere steden en overheid en bibliotheken stimuleerden de discussies over één maatschappelijk onderwerp. Dat willen wij hier in Nederland ook bereiken met deze actie maar ik weet niet of dat ons nu ook lukt.

Al vier jaar worden de boeken uitgedeeld en ik spreek zelden iemand die het ook werkelijk heeft gelezen in die periode en al helemaal niet dat er iemand over het onderwerp met mij in discussie gaat.
Ieder jaar organiseren bibliotheken een avond of middag om dat wel te doen – dat bespreken en discussiëren – maar daar komt maar een handjevol mensen op af en dat zijn dan net de mensen die toch al veel lezen.

Persoonlijke wens
Ik zou toch graag zien dat een zo breed mogelijk publiek aan het lezen slaat en dan vooral een jong publiek en daarvan dan ook nog het liefst de mannelijke helft omdat die – naar het lijkt – helemaal niet aan het lezen zijn te krijgen.

Dat allemaal bedacht hebbend zou ik zelf nooit de keuze maken die het CPNB gemaakt heeft. Een schrijfster waar zelfs ik nog nooit van gehoord heb die bovendien iets schreef halverwege de vorige eeuw over een onderwerp waar eigenlijk niet over te discussiëren valt.
Het lijkt mij wel een mooi boek en ik ga het vast ook lezen. Maar het is een triest verhaal. Daar valt volgens mij niet zoveel over te discussiëren, dat kun je alleen maar bevestigen.

Mag het de volgende keer alsjeblieft een jonge schrijver zijn, die nu leeft en bekend is en schrijft over thema’s die nu spelen. En als je echt wilt dat iedereen het leest, zorg dan voor een grootletter uitgave, een luisterboek én een download versie.

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA