BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 januari 2010 @ 08:14 door | Geen reacties

Spiegel van de ziel

gipsy-reading-hand-12Ik hou van wetenschappen en pseudowetenschappen. Zo kocht ik onlangs een dun boekje over handlijnkunde. Uit nieuwsgierigheid, om eens te kijken wat deze ‘kunde’ inhoudt. Dat het boekje de titel ‘Handlezen, jij en romantiek’ had maakte het natuurlijk nog interessanter ;-).

Handleeskunde
Chiromantie, palmascopie of handlijnkunde is een ‘kunst’ met een rijke achtergrond, die in 3000 BC in China al heel populair was. De groeven, plooien en lijnen in de handpalm bieden de mogelijkheid een analyse te maken van de verschillende persoonlijkheids- en karaktertrekken, maar ook van de gebeurtenissen in iemands leven. En van de toekomst…

Waterdruppels
De vorm en structuur van de hand, de knokkels, de duim, de aanwezigheid van ‘waterdruppels’ op de vingers en meer aspecten, spelen een grote rol. Dit terwijl menigeen zal denken dat alleen de verschillende lijntjes wat te vertellen hebben. Ook wordt gekeken naar de Mercuriusberg, Apolloberg, Saturnusberg en Jupiterberg, waarbij de volheid karakteriserend is.
Zo geeft een volle Venusberg, gesitueerd van onder de duim tot aan het begin van de handpalm, aan dat je liefdevol, vitaal, gepassioneerd en nog meer bent. Ja, kijk maar eens goed. Een te volle berg is overigens ook weer niet gezond….

Toekomst
Uit ‘De Handlijnkundegids’ blijkt dat de heuvels, lijnen en configuraties in de palm van de hand ons leven weerspiegelen. Dat wat is gebeurd ligt opgeslagen in de handen. Voorts herbergen de lijnen een zekere voorspelling van de toekomst. In zoverre, dat als je niets verandert, je leven volgens de lijnen verloopt.
Ziet de toekomst er goed uit, ga dan vooral door zoals je bezig bent. En anders dien je dingen bij te stellen. Want de toekomst kan worden beïnvloed en de lijnen kunnen nog veranderen vanaf het punt dat ze niet het verleden beschrijven. Dus er is nog hoop. Zo ook voor mijn collega, die onthutst reageerde dat de lijn die inzicht geeft in haar carrièreontwikkelingen volledig ontbreekt. En dit terwijl ze net haar ambitieuze toekomstplannen had ontvouwd….

Kunst of wetenschap?
De handen bieden een ontdekkingsreis naar je ware zelf. Dit klinkt mooi, maar is het ook waar? Volgens Magda van Dijk, expert op het gebied van handlezen, is de kunde wetenschappelijk te verantwoorden. Een ander zal het echter afdoen als een fabeltje. Dus geldt, zoals bij zoveel dingen, dat ‘geloven in’ subjectief is en wordt bepaald door de mate waarin je ergens voor open staat. Ik vind het in elk geval boeiend.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA