BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 februari 2010 @ 09:00 door | Geen reacties

Écht HEMA

hema-klantDe Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij, of wel de HEMA. Hollandser kan het bijna niet. Past ook helemaal in de Nederlandse cultuur van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.
Een succesvol lopende winkelketen in gewone dagelijkse producten die al bijna 100 jaar bestaat. Dat is wat wij Nederlanders blijkbaar willen; goed en goedkoop!

Feest
In het gedicht ‘Feest’  vertelt Anton Korteweg in een komisch, alledaags, sober gedicht over vrouwen bij de HEMA. Wil ‘de Nederlander’ z’n vrouwen ook goed en goedkoop? ‘Hoe is je vrouw?’  ‘Écht Hema!’ Of bedoelt hij juist dat hij thuis wat beters heeft zitten? Afhankelijk van hoe je het interpreteert kan het een compliment zijn (jij bent de beste en leukste van allemaal) of iets wat je niet wilt horen (er is niets beters te krijgen).
Wellicht denkt u er weer heel anders over dan ik. Voelt u zich beledigd als Hema-klant of vindt u dat Korteweg geen smaak heeft? Verschillende interpretaties is één van de leuke en boeiende aspecten van lezen en van gedichten. Ik ben benieuwd naar uw mening en reacties op dit blog zijn dan ook altijd welkom.

Wilt u het gedicht nog eens nalezen, het is te vinden op de site van Poëzie-leestafel. Het is afkomstig uit de bundel ‘Voor de goede orde’ die uiteraard te leen is in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Poëzie, Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA