BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 februari 2010 @ 08:30 door | 4 reacties

Een nieuwe huisstijl

schild-oranje-met-vestiging1Het is u wellicht al opgevallen dat Bibliotheek Vlissingen sinds september vorig jaar een nieuwe huisstijl heeft. Inclusief een nieuw logo, dat u bij dit blogbericht ziet afgebeeld! Ook in beide bibliotheeklocaties zult u meer en meer gaan kennismaken met ons nieuwe gezicht.

Landelijke ontwikkeling
In 2009 heeft een samenwerkingsverband van een aantal bibliotheken en de Vereniging voor Openbare Bibliotheken (VOB) een nieuw merkbeeld ontwikkeld. Dit betreft een logo plus een aantal huisstijlelementen. Dit is vervolgens geïntroduceerd als hét nieuwe landelijke beeldmerk voor bibliotheken in Nederland. Het merkbeeld is beschikbaar voor alle bibliotheken, samenwerkingsverbanden en provinciale serviceorganisaties. Geïnteresseerden kunnen hier gratis gebruik van maken en besparen op deze manier niet alleen veel (ontwerp)kosten, maar er ontstaat zo gaandeweg ook meer eenheid binnen de branche. Of u nu in Groningen of Vlissingen bent, als u het nieuwe logo ziet weet u gelijk waar de bibliotheek is!
Dit aanbod is goed ontvangen, inmiddels hebben ruim 100 bibliotheken aangegeven binnen nu en ‘een paar jaar’ over te gaan op deze nieuwe huisstijl.

Stroomlijnen
Om een zo uniform mogelijke uitwerking van de huisstijl te waarborgen is er onder meer een landelijke Gebruikersgroep opgericht (waarin wij als Bibliotheek Vlissingen ook  zitting hebben), een internetportal ingericht en een (grafische) partner gezocht voor de doorontwikkeling en productie. Waarbij het doorontwikkelen een proces is waar wij allen invloed op kunnen uitoefenen. Via onder meer periodieke nieuwsbrieven, de website van de VOB en bijeenkomsten kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Diverse varianten
Aan het oorspronkelijk beperkte aanbod van huisstijlelementen is inmiddels een aantal uitingen toegevoegd. Dit alles onder de kreet: ‘Van briefpapier tot lichtbak, één landelijk herkenbare stijl, makkelijk en goedkoop’. Dit laatste wordt bereikt door gezamenlijk via hetzelfde kanaal producten af te nemen (briefpapier, enveloppen, tasjes, gevelbelettering …). Juist in deze ontwikkelfase, want dat is het toch nog een beetje, staat het bibliotheken vrij om zelf ontwikkelde varianten zoals bijvoorbeeld boekkastbelettering aan te dragen. Wellicht groeien deze vervolgens uit tot landelijke norm.

Zoals gezegd gaan wij ons dus ook steeds meer profileren in de nieuwe landelijke huisstijl, uiteraard wel met behoud van onze eigen regionale accenten. Ik ben benieuwd of u de verschillen kunt (blijven) ontdekken!

Auteur

Rubrieken Algemeen, Dienstverlening

Trefwoorden ,

Reageren

4 thoughts on “Een nieuwe huisstijl

 1. ans schreef:

  Jammer dat ik het plaatje niet kan zien, dat is wel het geval bij andere bloggers, dus ik weet niet of het aan mijn pc ligt of aan de instelling van dit bericht. Maar weer een interessant stukje om te lezen

 2. M. schreef:

  Ben ook benieuwd naar het logo, dat we dus niet bij dit blogbericht zien afgebeeld.

 3. BiebPeter schreef:

  Beste Ans en M.,

  Dank voor jullie reactie. Helaas heb ik geen verklaring voor het feit dat ons nieuwe logo voor jullie niet zichtbaar is. Naast collega’s heb ik ook enkele mensen van buiten de bibliotheek gevraagd om eens te kijken. Bij een ieder was het logo zichtbaar. Wellicht hebben jullie een andere internetbrowser? Anyway, ik heb een ander ‘plaatje’ bijgevoegd, ik hoop dat dit nu wel zichtbaar is. Ik hoor het graag!

  Groet,
  Peter

 4. Ik vind de nieuwe huisstijlen bij alle landelijke bibliotheek websites echt goed verbeterd! Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA