BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 februari 2010 @ 08:00 door | 1 reactie

Oh heerlijk herlezen…!

Meegaan met de waan van de dag, met de hype van het moment? Natuurlijk, dat doen we allemaal wel eens. De nieuwste van het schrijversduo Nicci French gaat er nog steeds bij tienduizenden lezers tegelijk in. Maar wat een oase van rust om eens ‘een boek van vroeger’ opnieuw op te pakken. Toen een succes, nu opnieuw smullen!

Pareltje uit de oude doos
Eén van die ouwe gouwe is voor mij Anna Karenina van Lev Tolstoj. Een roman uit 1877 in een vertaling uit 1973, maar Anna Kareninadesondanks van begin tot eind (en dat is bijna 1.000 bladzijden lang) meer dan boeiend.

Ogenschijnlijk een eenvoudige liefdesgeschiedenis, of beter een tragische romance. Tolstoj zet twee liefdesaffaires naast elkaar, waarvan de één onecht en dus onmogelijk is, terwijl de ander daar in schril contrast tegenover staat in zuiverheid en eenvoud. Maar gelijktijdig schetst Tolstoj het aristocratische milieu op een manier dat je als lezer het gevoel hebt tussen de hoge heren en deftige dames te lopen.
Ondanks anderhalve eeuw tussen schrijven en lezen komen monologen indringend en levensecht over. Met een groot psychologisch inzicht tekent hij verliefden, strebers en leeghoofden, zonder in typetjes te vervallen. De schijnheiligheid en leegheid van de kringen, waarin Tolstoj zelf verkeerde, worden meedogenloos neergezet.

Het gaat Tolstoj om de liefde en de eerlijkheid. Twee thema’s die werkelijk van alle tijden zijn. Is het daarom dat deze grootse roman nog altijd prachtig is om te lezen?

Nog zo eentje
Tolstoj’s eerste roman, die aan Anna Karenina vooraf ging, Oorlog en Vrede, is ook al zo’n must om elke zeven jaar te herlezen. Maar wat mij betreft  komt Anna Karenina in dezelfde frequentie aan de beurt. Zo genieten we elke 3,5 jaar van de heerlijk uitweidende, subtiele en gevoelig Tolstoj.

Als u nog niet aan Anna Karenina was toegekomen? Begin morgen! Kent u het boek nog van vroeger? Begin morgen opnieuw. En koop gerust voor nog geen elf euro de vertaling uit de Russische Bibliotheek, dan weet u nu al zeker dat herlezen over zeven jaar geen probleem is.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Oh heerlijk herlezen…!

  1. Hetvergetenboek schreef:

    Beter zou ik het niet kunnen formuleren, goed om eens aandacht aan de klassiekers te besteden. Herlezen voorkomt bovendien dat bibliotheekklanten moeten wachten op nieuwe boeken die steeds uitgeleend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA