BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 februari 2010 @ 08:15 door | 2 reacties

Scrabbleperikelen

Nu de winter al bijna twee maanden hardnekkig doorzet, is het bij ons thuis ’s avonds dvd’s kijken of ter afwisseling: spelletjes doen! En dan niet op Wii, Playstation of Nintendo. Nee, de ouderwetse gezelschapsspellen worden uit de kast gehaald. Nu Kolonisten van Catan in alle versies tot in den treuren is gespeeld, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Het nieuwe Paul de Leeuw Spel, Picture This en andere vraagspellen passeerden de revue. Leuk voor een avond met vrienden. Maar op de woensdagavond bij de kachel met zijn tweeën heeft good old scrabble terrein gewonnen. Cijferspellen als Yahtzee en Rummikub zijn aan de kant geschoven en het letterbord staat nu een paar keer per week op tafel.

Hoe ziet zo’n scrabbleavondje eruit?chickenscrabble24
Kop thee, woordenboek bij de hand en laptop aan. Ja, want als de geijkte woorden al op het spelbord liggen en er niet veel plek meer over is voor lange, originele woorden, zijn vaak de korte, onbekende woordjes aan bod. Bij iedere beurt wordt dan minstens drie keer het woordenboek geraadpleegd. “Bestaat ‘nazet’ of ‘ut’?” en “Is metsen een woord ?”. Van Dale zegt dan vastberaden: nee. Ook leenwoorden uit het Engels zoals ‘never’ moeten het vaak ontgelden. Daarom is de laptop er nu bij gepakt, want; Van Dale antwoordt dan wel negatief maar Wikipedia ook? Of het online puzzelwoordenboek?

Verloren punten
Gisteravond had ik een prachtig woord op mijn bordje dat me een heleboel punten zou opleveren: snabben. Maar zelfs Encyclo, een zoekmachine voor Nederlandse begrippen en definities liet me in de steek. Daar ging de drie keer woordwaarde…
Vandaag toch even in de catalogus gekeken. En jahoor: de officiële Scrabblewoordenlijst, een speciale uitgave van Van Dale, staat in onze bibliotheek. Hierin staan 227.202 goedgekeurde scrabblewoorden van 2 t/m 9 letters, aangevuld met vervoegingen en verbuigingen. Wat een uitkomst!

En wat blijkt: snabben is een officieel scrabblewoord. Dat boek ligt dus de komende drie weken bij ons op tafel hè. Kan de laptop ook weer uit.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Scrabbleperikelen

  1. janneke vW schreef:

    Hè, zo krijg ik ook zin in een spelletje scrabble en ik ben nu toch wel heel benieuwd naar wat “snabben” betekent. Maar ja, het scrabblewoordenboek is voor drie weken uitgeleend…..

  2. Uitleentje schreef:

    Het puzzelwoordenboek zegt: snauwen.

    Helaas staan er geen betekenissen in het scrabble woordenboek. Moet dus alsnog de computer aangezet worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA