BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 maart 2010 @ 08:12 door | Geen reacties

Een kijkje in de Koninklijke keuken

de-troonNu de liefhebbers van Nederlands drama op de televisie de komende tijd kunnen genieten van de serie ‘De Troon’, is het wellicht actueel in te gaan op het in 2008 verschenen boek ‘Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren’ van Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra. Dit boek, waarin ooggetuigen van de koningen van Nederland in de periode 1813 tot 1890 aan het woord gelaten worden, blijkt namelijk de grondstof voor de televisieserie te zijn. Afgelopen zaterdag werd de eerste aflevering uitgezonden.

Het boek verscheen met het oog op de mogelijke troonsafstand van Koningin Beatrix en de troonopvolging door Prins Willem-Alexander als Koning Willem IV. “Veel Nederlanders”, aldus de flaptekst van het boek, “realiseren zich dan voor het eerst dat er dus ook een Willem I, II en III moeten zijn geweest.” Dit boek moet ons geheugen opfrissen, en ik moet eerlijk zeggen dat ik over Willem I al heel wat tot mij genomen heb, maar over zijn zoon en kleinzoon nauwelijks iets. Goed initiatief dus.

Originele aanpak
De auteurs, journalist en historicus van beroep, komen met een originele aanpak. In zes hoofdstukken wordt in vlot geschreven inleidingen, de samenhangende geschiedenis van de koningen beschreven. In elk hoofdstuk worden die inleiding gevolgd door oorspronkelijke ooggetuigenverklaringen, weliswaar vertaald en hertaald naar modern Nederlands, maar vaak onthullend. De getuigenissen waren dan ook niet voor de massa, maar voor ouders, broers of politieke opdrachtgevers bestemd.

De inleidingen geven in een gezamenlijke omvang van 69 bladzijden, inzicht in de wijze waarop De Bataafsche Republiek na de bezetting door de Fransen (1795 tot 1813) een heuse monarchie werd én hoe die monarchie van redelijk absolutistisch in 60 jaar groeide naar een parlementaire monarchie.

Voor fans
Ik heb er begrip voor dat Koningin Beatrix not amused was met dit boek. Het belicht vooral de excentrieke aspecten van de Oranjes en ik verdenk de auteurs ervan dat zij het Koninklijk Archief vooral doorgespit hebben in de hoop bewijsmateriaal te kunnen vinden voor roddels en achterklap. De maatschappelijke betekenis van Willem I wordt bijvoorbeeld in één zinnetje afgedaan als Koopman-Koning, die van grote betekenis was voor de ontwikkeling van handel en nijverheid in heel de Nederlanden. De politieke rol van de koningen spitst zich toe op de ontwikkelingen naar de Grondwet van Thorbecke, waarin de macht van de koning feitelijk wordt afgebouwd.

Een zeer vlot leesbaar boek, met helaas een paar anachronismen. Zo zien we bij de intocht van de nieuwe Koning Willem I ‘een emotionele wave met uitgestoken oranje vlaggen’ en maakt Willem II voor zijn troonsbestijging een ‘to-do lijstje’. Kortom: een verluchtigd historisch werk voor hen die alles, dus ook de minder fraaie kanten, van ons koningshuis willen weten én voor alle fans van RTL-Boulevard.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA