BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

31 maart 2010 @ 08:16 door | Geen reacties

Eerste cursus Genealogie afgesloten

aaa2De afgelopen twee maanden heeft Ferrie Moubis, de voorzitter van de Zeeuwse tak van de Nederlandse Genealogie Vereniging, in de Vlissingse bibliotheek de eerste van twee cursussen stamboomonderzoek voor beginners gegeven.
Toen ik hem vroeg of hij als gastblogger zijn ervaringen met ons zou willen delen, was hij gelijk enthousiast. Zijn indrukken van deze eerste cursus heeft hij als volgt verwoord.

Een korte introductie
Als liefhebber van stamboomonderzoek  verzamel ik niet alleen informatie, maar krijg ik ook regelmatig verzoeken van mensen om ze weer vlot te trekken als ze genealogisch gezien zijn vastgelopen. Af en toe geef ik ook cursussen voor geïnteresseerden. Zowel voor beginners als gevorderden. Zo heb ik afgelopen maanden in Bibliotheek Vlissingen een cursus voor beginners gegeven. Vijf avonden lang heb ik elf mensen plezierig bezig gehouden met de eerste stappen in de zoektocht naar hun voorouders. Sommigen hadden al wat uitgezocht of gegevens gekregen van iemand die  in het verleden al wat uitgezocht had over hun familie.

Bezint eer ge begint!
Om te beginnen is het belangrijk dat je weet wat je wilt uitzoeken. Dat lijkt makkelijk maar ik hamer er altijd op dat je bij je uitgangspunt moet blijven. Voor dat het weet schiet je zigzaggend door allerlei familierelaties  en is er al heel snel geen touw meer aan vast te knopen. Je kunt terug gaan in de tijd en je ouders, grootouders, overgrootouders etc. uitzoeken. Je kunt ook alle afstammelingen van de oudst bekende voorvader uitzoeken.

En dan?
Als je besloten hebt wat je wilt doen ga je kijken waar je je informatie kunt vinden. Dat is over het algemeen in een archief.  In een gemeente- of rijksarchief ga je op zoek naar geboorte- huwelijks- en overlijdensaktes. Tot 1800 is het redelijk gemakkelijk zoeken als je weet hoe dat moet. Daarna kun je in kranten, boeken en bijzondere bronnen zoals notariële archieven naar bijzonderheden over je voorvaderen gaan zoeken.

Praktijkopdracht
Tijdens de cursus is er ook een praktijkopdracht waarbij de cursisten in het Zeeuws Archief in Middelburg vijf generaties moeten terugzoeken. De meesten waren daar erg enthousiast over want dan ervaar je pas hoe het is om in geschreven teksten gegevens op te zoeken en goed te noteren.

Tweede cursus
Ik heb de eerste cursus met even veel plezier gedaan als de cursisten en ik hoop dat ze nog lang met genealogie bezig mogen blijven en als resultaat uitgebreide stambomen of kwartierstaten  zullen publiceren. In oktober start de tweede opstapcursus. De deelnemers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de avonden waarop deze zal plaatsvinden en ik hoop dan net zo’n enthousiaste groep te mogen ontmoeten!

Ferrie Moubis
Voorzitter NGV afdeling Zeeland

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA