BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

29 maart 2010 @ 08:34 door | 2 reacties

Gedichten voor kinderen

lichtjes-in-je-ogenEigenlijk ben ik een beetje te lui voor gedichten. Of misschien niet eens lui maar is het meer dat ik mezelf de tijd niet gun om er eens voor te gaan zitten. En oh, wat doe ik mezelf tekort.

Op het ogenblik volg ik een opleiding Jeugdbibliotheekwerk en deze week was de opdracht gedichtenbundels voor kinderen te beoordelen. Gedichten zijn er voor alle leeftijden. Kijk maar eens op deze site.  Sommige bundels zijn door kinderen zelf gemaakt. Het geeft je een unieke kans een blik te werpen op wat kinderen bezighoudt. En geloof me, dat gaat soms heel diep.

Wat is nu eigenlijk poezie?

Ergens las ik: poëzie is uitgepuurde taal. Je herkent het makkelijk. Gedichten zijn meestal kort, bestaan uit regels en zijn vaak verdeelt in strofen. Door de compacte vorm werkt poëzie vaak intenser dan verhalen. Gedichten kunnen troosten, relativeren, de verbeelding stimuleren en vaak zijn ze spits en geestig. En …. ze hoeven echt niet persé te rijmen. Hoewel heel veel kinderen dat juist erg leuk vinden kunnen gedichten ook leuk zijn door het ritme of door de klanken en woordgrapjes.

Eén van de bundels die ik dit weekend las veroorzaakte een constante grijns op mijn gezicht. Het is een bundel voor kinderen vanaf 3 jaar en heet ‘Ik zie lichtjes in je ogen’.
Hij zit vol met humor en fantasie en hoewel de gedichtjes simpel zijn zie je voor je wat er mee wordt bedoeld. De gedichten gaan over fantasie, plezier maar ook over gevoelens als jaloezie en bang zijn. Dat ik juist dit bundeltje zo leuk vind, zegt waarschijnlijk wel iets over mijn niveau. Maar ja,  je moet toch ergens beginnen. Een voorbeeldje:

Buikpijn
een
twee
drie ijsjes op
ik voel me naar
mijn buik doet raar
hij maakt geluid
waar is de pot
mijn broek moet uit
er is iets mis
ik zie
dat mijn poep gesmolten is

Het boek is geschreven door Hans en Monique Hagen en de prachtige gedetailleerde zwart/wit tekeningen zijn van Marit Törnqvist. Hans en Monique hebben heel veel geschreven voor kinderen in alle leeftijdscategorieën.

In de bibliotheek staan volop bundels voor kinderen. Als u geïnteresseerd bent maar niet goed weet waar te beginnen aarzel dan niet om u door een van onze medewerkers te laten adviseren.

En dat het (voor)lezen van gedichten de taalontwikkeling en het leesplezier bevordert, dat wist u natuurlijk al lang…

Auteur

Rubrieken Poëzie, Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Gedichten voor kinderen

  1. Cas schreef:

    Echt heel goed gevonden; gesmolten poep. Hoewel dat bij kinderen waarschijnlijk niet iets is waar ze naar zoeken, ze beschrijven gewoon hoe het is. Hoe dan ook, heb er van genoten, ook van de andere gedichten op de site Poezie voor kinderen.

  2. Sofie schreef:

    Ha Cas,
    Leuk te horen dat je er van genoten hebt. Je hebt gelijk als je zegt dat kinderen gewoon beschrijven wat ze zien …. of horen. Ik herinner me dat mijn nichtje bij mij logeerde en vol verbazing, tijdens een onweersbui, naar me riep dat het klapregende .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA