BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 maart 2010 @ 08:26 door | Geen reacties

Heimwee naar de Commodore?

commodoreOnlangs ben ik 40 jaar geworden. ‘Internet’ vierde die verjaardag net iets eerder dan ik.

De oervorm van Internet ontstond in 1969 uit een netwerk opgezet  door het Amerikaanse Ministerie van Defensie: het Arpanetwerk. Zij wilden een netwerk van computers die onderling met elkaar konden praten, zodanig dat als één of meer computers beschadigd zouden raken (bijvoorbeeld door een bombardement), de rest van het netwerk toch nog zou kunnen functioneren.

Terwijl ik in de jaren ‘70 en ‘80 opgroeide met mijn neus in de boeken, zocht mijn oudere broer  zijn heil op een destijds hypermoderne Commodore. Inclusief met in de tijd passende bruinachtige tint, en vooral zeer ingewikkelde computertaal en codes. Een mysterieuze wereld die mij volstrekt niet interesseerde.

– t
Nietsvermoedend wat de toekomst nog met zich mee zou brengen, tikte ik schoolwerkstukken uit op een typemachine waarvan de letter t ontbrak. Grammaticaal werden deze werkstukken ondergewaardeerd. De bontgekleurde lay-out na intensief, letterlijk en figuurlijk knip- en plakwerk, compenseerde het gemis aan de letter t.

Tegenwoordig ontbreekt een schaar en pritstift in een gemiddeld huishouden. In plaats daarvan begeeft eenieder zich in de ‘internetzeepbel’ en is googelen opgenomen in de Van Dale. Die overigens ook geen kolossale fysieke plaats in de boekenkast meer inneemt, maar online slechts een minimale flinter is op het World Wide Web.

Introductieavond web 2.0
Het was 20 jaar geleden onmogelijk te voorzien hoe de wereld gedomineerd zou worden door termen als Twitter, Flickr, RSS, blogs, web 2.0, e-learning enzovoort. Rijzen er nu direct vraagtekens in uw hoofd? Kom dan naar de introductieavond die door onze bibliotheek georganiseerd wordt op dinsdag 20 april.
Om van mijn ‘Commodorenostalgie’ af te komen (niet opgenomen in de Van Dale),  komt u er mij misschien ook tegen…

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Internet

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA