BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 maart 2010 @ 08:20 door | Geen reacties

Het gevoelige rotsblok

het-gevoelige-rotsblokDeze bundel van Steven Terwindt bevat verhalen over spirituele ervaringen en de samenhang van alles: levende wezens, ‘dode’ materie en gebeurtenissen.
Schijnbare toevalligheden verbergen diepere betekenissen en zijn onderdeel van een groter geheel. De lezer wordt verrast en geboeid door onverwachte wendingen aan het einde van elk verhaal, waarbij ook stukjes van levenspuzzels in elkaar vallen.

Olijfboom
In het titelverhaal ‘ontmoet’ Steven op een reis door Italië een oude olijfboom, waarmee hij diepgaande gesprekken heeft. De boom vraagt Steven een grote kei, die een stuk verder langs het bergpad ligt, naast hem te plaatsen. De boom en de steen delen een rijke, maar bewogen historie. De boom maakt Steven deelgenoot en voert hem terug naar het verre verleden, naar het Romeinse rijk in de derde eeuw voor Christus. De boom laat de schrijver ervaren wat de veldslagen, ooit op die plek geleverd, tussen Romeinen en Carthagen voor invloed hadden op mens en natuur.

Droom
In een levensechte droom speelt Steven vervolgens zelf als officier een rol in de veldslag, samen met een kapitein, een Italiaan die hij in het heden een dag geleden op het strand heeft ontmoet, en een Etruskische vrouw, die hij later op een logeeradres tijdens zijn terugreis naar Nederland in een klein meisje herkent. Als officier had hij zich aan de vrouw willen vergrijpen, maar hij belette zichzelf op het laatste moment om dit te doen. Alle drie zijn zo verschillende karakters in de, individueel beleefde, collectieve droom. Bewustwording, inkeer en vergeving zijn sleutelwoorden in dit verhaal en het levensplan.

Aarde
In deze vertelling memoreert en filosofeert Steven vanuit de gedachten en het gevoel van de Aarde. Hij beziet het ontstaan, de ontwikkelingen, de mensheid en de waarschuwingen die hij in de loop der tijd aan dit ras heeft gegeven. Leren ze het dan nooit of is er nog hoop? Wellicht dat na 2012, als ons zonnestelsel op één lijn komt te staan met het hart van de Melkweg, er een ander tijdperk aantreedt en de verantwoordelijkheid van de mensheid een gunstige wending neemt.

Beoordeling
Gedurende de eerste 40 pagina’s had ik zoiets van ‘wat moet ik hiermee?’. Ik heb het boek toen een tijdje weggelegd, maar wel besloten het tijdens een geplande treinreis uit te lezen. En toen gaandeweg de interesse steeg, was het boekje ook zo uit en bleef een positieve indruk achter. Het was zeker weer eens wat anders (om over na te denken) en dat kan natuurlijk nooit kwaad.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA