BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 maart 2010 @ 08:12 door | Geen reacties

Hommage

bbbbbbbbbbbMet de recente release van ‘Ain’t no grave’ is een voorlopig einde gekomen aan de American Recordings serie van Johnny Cash. Dit laatste hoofdstuk is grotendeels opgenomen in zijn laatste levensjaar. Niet in één teug, maar verspreid over verschillende periodes omdat z’n gezondheid het vaak liet afweten. Deze 6e staat voornamelijk in het teken van een naderend afscheid van deze aardse wereld. Wat je hoort is een man die alles wel zo’n beetje heeft gezien en terugkijkt, vol vergiffenis en op zoek naar verlossing en boetedoening (wat is ‘redemption’ toch een prachtig woord!).

Rock’n roll in optima forma
En wat een leven heeft deze man gehad! Geboren in 1932 op het platteland van Arkansas en al vroeg besmet met het muziekvirus door eindeloos luisteren naar voornamelijk countrymuziek op lokale radiostations. Scoorde in 1956 zijn eerste grote hit met ‘I walk the line’. Daarna ging het snel en groeide hij uit tot een wereldster van formaat. Ging bijna ten onder aan drank en drugs en herrees begin jaren 1990 met the American Recordings serie. The Man in Black was back!

Roots
American Recordings stond in het begin vooral in het teken van oude folk en gospelnummers. Nummers waar Cash mee is opgegroeid en zelf ook tijdens optredens regelmatig ten gehore bracht. Net als alle grote singer/songwriters heeft Cash het coveren van nummers van anderen nooit geschuwd. Hij nam de nummers tot zich en maakte er z’n eigen nummers van met die doorleefde baritonstem en minimale begeleiding. Luister maar eens naar zijn versie van het nummer ‘One’ van U2, ‘I see a darkness’ van Will Oldham, ‘Down there by the train’ van Tom Waits of ‘The first time ever I saw your face’ van Ewan MacColl. Dit zijn zo maar een paar van mijn favorieten, waarschijnlijk pikt u er weer anderen uit.

Snik
Het luisteren naar de laatste twee uitgaven in deze serie doet soms pijn aan ‘t hart, althans bij mij. Je hoort een man die door allerlei gezondheidsproblemen en ellende toch nog fier overeind probeert te staan, zij het met de grootst mogelijke moeite. Soms letterlijk happend naar adem, met een stem die vol gaten zit maar ondanks (of juist wel dankzij) deze kwetsbaarheid een ongelooflijke kracht en wil om te overleven uitstraalt.

Tot zover mij bescheiden hommage aan een, in mijn ogen, groot man. Snuffel maar eens door onze catalogus, neem eens wat van hem mee naar huis en laat u verrassen. Neem er de tijd voor en ik wens u bij voorbaat veel luisterplezier. Hier alvast een voorproefje!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA