BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 maart 2010 @ 09:25 door | 3 reacties

Infobesitas – nieuwe ziekte?

infobesitasIneens zie je het woord infobesitas overal opduiken: in ‘ons’ blad Informatie Professional, op taalweblogs, in een blogpost van mijn favoriete blogger en in de krant. Zelfs NCRV’s Netwerk besteedde op maandag 15 maart aandacht aan dit verschijnsel.

Infobesitas, ik krijg meteen een beeld van een opgezwollen mannetje met een hoofd dat uitpuilt van de (nutteloze) informatie. Volgens dagblad Trouw zit ik er niet eens ver naast:

‘Geen zwaarlijvigheid, obesitas, maar informatieovervloed. Het is de nieuwe ziekte. Ook dé nieuwe trend, vooral onder jongeren. Met als klacht: vermoeidheid, slaaptekort, concentratieproblemen. Met als verrassende diagnose: de angst om iets te missen en er niet bij te horen’

Trend
Waar komt die infobesitas nu ineens vandaan?
YoungWorks Trendport is een bureau op het gebied van jongeren en communicatie, dat de nieuwste trends onder jongeren laat spotten door jongeren zelf. Eén van de trends die zij voor 2010 voorspellen is infobesitas.

‘Infobesitas – Vergeet de Mexicaanse griep, er heerst een heel andere ‘ziekte’ onder jongeren: Infobesitas. Via internet, mobieltjes, televisie en radio komt er een enorme informatie-tsunami op hen af. De favoriete knop van een informatie-junkie is F5 (refresh). Is het verveling? Nee, jongeren zijn druk genoeg! Is het oprechte interesse? Ook niet. Het is de angst om dingen mis te lopen, die tot een oprechte verslaving kan leiden. Bewustwording is dan ook het devies.’

Informatiejunkie
Oorzaak van de ziekte is vooral de komst van de sociale netwerken als Hyves, Twitter, Facebook waardoor er een lawine van informatie op het jonge brein wordt afgevuurd. Ook door de revolutie van draadloos mobiel internet op de smart-phone worden jongeren constant op de hoogte gehouden van wat er gebeurt.

Het gevaarlijke van deze ontwikkeling is dat het door kan slaan naar informatiestress met klachten als vermoeidheid,  slaaptekort en concentratieproblemen.

Te oud…
Infobesitas: ik vond het eerst niet eens zo slecht klinken, maar gaandeweg wordt het steeds angstaanjagender. Nog even, en dan is de eerste infobesitaskliniek een feit.
Verontrustend genoeg ben ook ik gek op informatie, de infobesitas zou dus zomaar toe kunnen slaan.
Gelukkig hoef ik me hierover niet al te veel zorgen te maken: ik hoor niet tot de risicogroep. Te oud…

Auteur

Rubrieken Internet, Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

3 thoughts on “Infobesitas – nieuwe ziekte?

 1. Sofie schreef:

  Vroeger heette dat toch gewoon geïnteresseerd of nieuwsgierig?

 2. Ron schreef:

  Of erudiet!

  En al die informatiestress nemen we bij voorkeur draadloos tot ons. Daar ligt dan weer de elektrostress op de loer. Geen wonder dat slow / simple life steeds meer de trend wordt.

 3. Willem schreef:

  Infobesitas heeft niets met leeftijd te maken. Een oudere collega van mij schetste onlangs een voor mij heel herkenbaar beeld: buiten werktijden zit ze gewoonlijk elke vijf minuten haar werkmail te checken… Niet uit interesse maar uit een gevoel van onrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA