BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 maart 2010 @ 07:48 door | 5 reacties

Niet klagen maar dragen?

fokke_sukke_mogen_niet_klagenVindt u ook dat er veel geklaagd wordt? Ik hoor het overal om mij heen. En sinds ik er alert op bent, hoor ik het nog veel vaker. Het gaat over van alles en over niets; het weer, het werk of het gebrek aan werk, Balkenende, de baas, mannen, de buren, de NS, Marokkanen, het laatste vel toiletpapier, je ex,  alles wat te duur is, je haar, ouder worden, geld en vooral het gebrek eraan.
Ik ben een allergie aan ‘t ontwikkelen voor klagen. Of klaag ik nu ook?

Niet leuk
Klagen is niet leuk, bijzonder improductief, het slaat mensen lam en geeft het idee dat er toch niets aan te doen is. Maar waarom doen we het dan? Waarom de energie die we steken in het klagen niet besteden aan het zoeken naar een oplossing? Waarschijnlijk gaat het de klager niet om een oplossing maar om het klagen zelf. Het geeft een fijn gevoel als je iemand vindt die het hartgrondig met je eens is en het ook ‘heel erg’ voor je vindt.

Klagen of niet klagen
Een bijzonder positief boekje over ophouden met klagen is ‘Een betere wereld‘ van Will Bowen, te leen in de bibliotheek. Maar ik dwaal behoorlijk af. Ik wil u eigenlijk een gedicht laten horen van een ‘klager’, tenminste, dat dacht ik. Bij het horen van de titel ‘liever-liever’ schoot me als eerste te binnen ‘bah, weer een klager die liever wat anders wil dan blij is met wat hij heeft’.
Maar er zijn natuurlijk ook altijd situaties waarin de klager een goede reden heeft om te klagen. Ook de schrijver van dit gedicht, Jan Hanlo, klaagt met reden en niet om het klagen. Of is het dan geen  klagen? Hoe dan ook, al lezend groeide mijn begrip voor de situatie van de schrijver, ik kon me zijn verdriet voorstellen. En als je het zo bekijkt, is het een prachtig gedicht.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

5 thoughts on “Niet klagen maar dragen?

 1. PeterQ schreef:

  Ja maar… klagen over klagen is toch eigenlijk ook weer klagen?

 2. Marc schreef:

  Af en toe klagen lucht op en is helemaal niet erg, zo lang het geen vaste eigenschap wordt. Velen ‘zien echter wel wat een ander heeft,maar niet wat diegene mist’ en vinden het vaak te moeilijk te bevatten dat ‘geluk de kunst is een boeket te maken van de bloemen waar je bij kan’.

 3. Ron de Jonge schreef:

  Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld. Het mankeert ons aan weinig tot niets. Zou er een relatie bestaan tussen de mate van klagen en het welvaartsniveau? Ik denk van wel. Meer luxe versterkt het gevoel van onvrede!Dat komt omdat mensen verwend zijn, steeds meer willen en niet langer de essentie en waarde van kleine zaken kunnen onderscheiden en waarderen. De individualisering van onze maatschappij (ikikikikikik)versterkt het klagen, zeuren en zuchten. Misschien had de recessie nog dieper moeten ingrijpen. Het zou dan duidelijk worden dat het ultieme geluk niet op de bankrekening staat, maar in het boeket bloemen zoals Marc hierboven omschrijft. Geluk kun je afdwingen! De vraag die je kan stellen is of het dan nog geluk is? Ik denk van niet. Want geluk kun je wel degelijk beinvloeden. Positief en negatief. Klagers zijn zo gesteld, negatieve gelukszoekers!

 4. PeterQ schreef:

  Ach, als straks het tijdperk van Blonde Greet aanbreekt, houdt heel Nederland op met klagen. Want dan wordt alles wat ongenoegen veroorzaakt binnen de kortst mogelijke keren opgelost ;-)

  ‘Geluk is een zwaar overschatte behoefte’.

 5. Willem schreef:

  ‘The ego loves complaining’. http://www.youtube.com/watch?v=MyG2rXA-rKk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA