BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 maart 2010 @ 07:55 door | Geen reacties

Lettervreters

Papiervisje

In het jaar dat ik nog ronddobberde in de baarmoeder klaagden mijn naamgenoten al over beestjes:

Blauwe, gele, rooie, alles zit er bij
Likkebaardend komen zij steeds dichterbij
En ze loeren allemaal op mij

Je hoeft niet in beschonken toestand te verkeren om in de bibliotheek een waar bestiarium te kunnen ontdekken. En dan heb ik het niet over bombardeerkevers,  thermometervogels, dekenoctopussen of Jezus-Christushagedissen.

Huisdieren in de bibliotheek?

Iedereen heeft huisdieren, ook de bibliotheek. Naast lettervreters, boekenwurmen en bibliotheekkatten, vang je zo af en toe tussen de boekenkasten de kwikzilveren schim op van een ander huisdier. Bij de afgeschreven boeken is veel moois te vinden, maar soms flitst daar iets voorbij waar veel mensen van gruwelen. Het is het neefje van het vriendelijke zilvervisje en zijn lievelingskostje is: papier!

Het schubbige beestje in kwestie heeft zes pootjes, antennes van voren en van achteren en luistert naar de naam ‘Ctenolepisma longicaudatum’, ook wel papiervisje. Het kleine insect is één van de grootste vijanden van een bibliotheek en kan zich in die zin meten met het digitale boek.

Bed bugs

Het papiervisje gedijt het best in droge en warme ruimtes, wat dat betreft biedt onze bibliotheek de perfecte leefomgeving. Het is een raadsel waarom ze nog niet in grote aantallen rondrennen. Gelukkig maar, dan is het dus ook niet nodig uw bibliotheekboeken voortaan uit te kloppen. En zeg nou zelf, wat maakt het nog uit,  een beestje meer of minder in huis? In een gemiddeld bed leven al zo’n anderhalf miljoen kleine beestjes, die ook nog eens kunnen zorgen voor allerlei allergische reacties.

Mocht u toch last krijgen van een papiervisjesplaag in uw boekenkast, dan biedt een boekenstofzuiger wellicht soelaas. O ja, het papiervisje dat ik gisteren tegenkwam … is niet meer!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA