BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 maart 2010 @ 07:52 door | 9 reacties

Lezen? Hééérlijk!

foto1Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelde toen ik nog niet kon lezen. Als ik mijn ouders zag lezen, deden ze iets magisch: onleesbare tekens werden een verhaal. Wie kon lezen, kon toveren. Dat wou ik ook kunnen!

Eindelijk lezen
Wat was ik gelukkig toen ik in de eerste klas (de vijftiger jaren) van de Oranjeschool eindelijk mocht leren lezen. Ik ben van ná het leesplankje, maar kan me de teksten op de grote leeskaarten aan de muur in de klas nog goed herinneren:
Kees gaat naar school
Piet gaat ook mee
Moeder is in huis
Puk is bij haar.

Leeshonger
Al snel werd ik een gretige lezer en waren de boeken niet aan te slepen. Gelukkig mocht ik al snel lid worden van de jeugdleeszaal in de Badhuisstraat.
Als ik jarig was, stond ‘een boek’ (alwéér een boek?) prominent op mijn verlanglijstje. Al mijn gekregen boeken zette ik in mijn Tomado boekenrek, dat je gelukkig steeds kon uitbreiden. Wie kent ze nog, die kleurige metalen wandrekjes? Erg fifties, ze zullen nu wel weer in zijn.

Wanneer ik zat te lezen, verdween ik helemaal in het verhaal en vergat ik alles om me heen. Je kon me zo uittekenen, opgekruld in een stoel, helemaal verdiept in een boek.
Soms stuurde mijn moeder me naar buiten om te gaan spelen. Jammer genoeg scheen daarbij niet de bedoeling te zijn dat je je boek meenam.

Slimmer door lezen
Mijn liefde voor lezen heb ik gelukkig kunnen overbrengen op mijn kinderen: mijn beide zoons lezen graag en veel. Ik kan me overigens niet herinneren dat ik daarvoor veel moeite heb moeten doen, behalve het heen-en-weer zeulen van ladingen boeken. Fijn, een moeder die in de bieb werkt!

Kinderen die graag lezen, beschikken over een grotere woordenschat en leren daardoor gemakkelijker teksten, zoals u in Lezen? Bah! van blogcollega Kees kunt lezen. Daar kan ik van meepraten: beide kinderen zijn al jaren ‘weledelgeleerde heren’.
Ik ben dan ook blij en trots dat de bibliotheek hierin zo’n grote rol speelt.

Lezen, ik vind het héérlijk, ik kan me een leven zonder boeken niet voorstellen.
Gelukkig hoeft dat ook niet!!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

9 thoughts on “Lezen? Hééérlijk!

 1. ans schreef:

  Hoi Marianne, ik kan me helemaal vinden in dit schrijfsel van je. Ook ik had zo’n Tomadoboekenrekje dat steeds verder uitgebreid moest worden. Van mijn weinig geld dat ik toen had, waren boeken toch het belangrijkste om aan te schaffen. Een leven zonder boeken??? Nee voor mij absoluut niet.

 2. Gijs schreef:

  bloos, bloos…

 3. Joost schreef:

  Ik sluit me bij de vorige reactie aan…

 4. Sofie schreef:

  En je bent geen spat veranderd. Forever Young!

 5. Masja schreef:

  Ook ik heb leren lezen met “kees gaat naar school….”. En ben een fanatieklezer geworden, stiekum las ik tijdens de leeslessen altijd vooruit, want dat klassikaal lezen ging me veel te langzaam :-)
  Ik zou zo graag zo’n leeskaart terug vinden, maar ik heb er nog nooit ergens een gezien. Ja, ook ik had het Tomado-boekenrekje. Ik ben dol op reizen, maar een reis is pas compleet met een stapel boeken in mijn tas (die ik overigens na het lezen vaak achterlaat ivm het gewicht.

 6. Marianne schreef:

  @Masja: Ook ik heb de leeskaarten later nergens meer gezien.
  Klassikaal lezen…zou dat nog bestaan? Had je zelf Jaap en Gerdientje deel zoveel stiekum allang uit, en dan was de klas nog maar halverwege..saaaai.

  Als ik op reis veel rondtrek, word ik een haast dwangmatige grammenjager: dan neem ik afgeschreven biebboeken mee waar ik thuis de kaft al afgescheurd heb. De gelezen bladzijden verdwijnen ter plekke één voor één in de prullenbak…om plaats te maken voor mooie stenen, schelpen of fossielen.

 7. Ton van Kooten Niekerk schreef:

  Prinses Beatrix School Zeist. 1956, 1e klas juffrouw van Doorn.
  Superstreng maar goede lerares.
  De leeskaart met de geknipte lettertjes: Kees gaat naar school Piet gaat ook mee moeder is in huis puk is bij haar. Hiermee heb ook ik lezen geleerd. Als ik hier toch eens een plaatje van kon bemachtigen…
  Ton van kooten Niekerk

 8. Jantje schreef:

  Je had ook: het is vier uur.
  hoor je de bel gaan?
  zus wacht bij het hek
  wie kijkt daar om de hoek?
  En ook nog: Kees loopt in de tuin.
  er ligt een peer in het gras.
  is die peer rijp oom?
  ja, eet hem maar op

  1. Marianne schreef:

   Feest der herkenning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA