BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 april 2010 @ 08:24 door | Geen reacties

Een schokkend verhaal

pater-noster1Een recent artikel in het NRC:
“Paus greep niet in bij klacht tegen pedofiele priester.
Rome, 25 maart. Leidende kardinalen binnen het Vaticaan, waaronder de toekomstige paus Benedictus XVI, hebben in 1996 een Amerikaanse priester die tussen 1950 en 1977 tweehonderd dove jongens zou hebben misbruikt, niet gestraft.”

Kardinaal Simonis zei 23 maart in een uitzending van Pauw en Witteman over dit misbruik: “Wir haben es nicht gewusst”. De afgelopen 38 jaar tijdens zijn leven als kardinaal, zijn hem 10 gevallen ter oren gekomen van seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke kerk. Hiervan werd geen aangifte gedaan. Deze gevallen werden intern afgehandeld.

Dit zullen niet de eerste en ook niet het laatste woorden zijn die gesproken worden over seksueel misbruik van kinderen door geestelijken dat jarenlang werd toegedekt door de Rooms Katholieke kerk. De van oorsprong Vlissingse schrijver José Hennekam heeft het aan den lijve ondervonden en schreef zijn verhaal op.

Kindervriend
Zijn verhaal met als titel ‘Pater Noster’ werd niet geaccepteerd door uitgeverijen. Het was te shockerend en zou niet verkopen in ons land. “In Nederland gebeuren dit soort dingen niet,” was het meest gehoorde commentaar, “dus zal men het boek ook niet willen kopen.” José herschreef zijn boek. Het resultaat was ‘De Kindervriend’ waarin enkele fragmenten van zijn eigen geschiedenis zijn verwerkt.

Verbazing
Tot mijn verbazing las ik op de achterkant van Pater Noster: “Nu echter de beerput over misbruik op internaten is opengegaan, durft José Hennekam ook met ‘Pater Noster’ naar buiten te treden.” Maar het verhaal is toch anders gelopen? Ik zal het hem vragen; zaterdag 10 april is hij te gast in onze bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA