BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

29 april 2010 @ 08:14 door | 2 reacties

God save the Queen

hkhbMorgen is het zover. Dan is Middelburg voor een dag het Hart van Nederland, want HKHB komt er haar verjaardagsfeestje vieren in een zwaar bewaakte vesting. Blij dat het niet in Vlissingen is, want onze noodlijdende stad zou het financiële feestoffer niet eens overleven.

Hoewel ik mezelf niet direct een republikein of royalty hater zou noemen, heb ik persoonlijk niet veel met ons vorstenhuis. Vooral het feit dat dit instituut toch niet bepaald onbemiddeld is en de maatschappij desondanks bakken met geld kost, gaat er bij mij moeilijk in.

Ieder zijn of haar feestje hoor, maar kan het ouderwetse defilé langs de trappen van Soestdijk niet weer gewoon ingevoerd worden? Wel zo overzichtelijk en stukken goedkoper.

Natuurlijk zal ik desondanks heus wel even een blik op het Zeeuwse live-verslag werpen, zo chauvinistisch ben ik dan ook weer wel.

Ander vorstelijk vermaak?
Maar goed, wat ik u eigenlijk als koninklijke kijktip wil bieden is de prachtfilm ‘The Queen’. Niet dat ik die vorstin per se leuker vind dan de onze (ook daarin ben ik chauvinistisch), maar omdat het gewoon prachtdrama is met de immer onovertroffen Helen Mirren die in de huid kruipt van koningin Elisabeth II.

Mirren zet de vorstin tegelijkertijd majestueus én menselijk neer in een integer docudrama dat een (ongeautoriseerd) kijkje in de keuken van de Engelse monarchie biedt tijdens de week tussen het overlijden en de begrafenis van Lady Di in 1997.

Clash tussen populisme en hoftraditie
In die week dompelt het volk zich onder in een ongekende, nationale rouw die aan hysterie grenst. Elizabeth, niet in staat om die volkse emoties te vatten, trekt zich met haar familie terug in haar Schotse zomerresidentie en laat verder niets van zich horen.
Terwijl de publieke opinie zich tegen de koningin begint te keren, doet de pas verkozen premier Tony Blair alle moeite van de wereld om haar te bewegen toch vooral een publieke condoleance te geven.
Het resultaat is een spannende verfilming van een koninklijk familiedrama, dat opvallend de klippen van sensatiezucht omzeilt.

Toch liever Oranje?
Voor wie het allemaal dichter bij huis wil houden, ook de recent uitgezonden tv-serie ‘Bernard, schavuit van Oranje’ is inmiddels op DVD verkrijgbaar in onze collectie.
Of misschien ziet u –net als ik- toch liever meer van Wim Sonneveld?

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “God save the Queen

  1. Eric schreef:

    ‘Schavuit’ vind ik een eufemisme voor wijlen Prins B.
    Zelf zou ik eerder een ander woord kiezen dat ook met sch begint.

    (Dan inderdaad veel liever Sonneveld)

  2. PeterQ schreef:

    Schattebout? Scharrelaar? Schorremorrie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA