BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 april 2010 @ 08:03 door | Geen reacties

Hemmerechts legt ziel bloot

shutterstock_49210954“Ik ben een blanke vrouw van drieënvijftig en ik overweeg mijn leven af te ronden’. Zo begint het nieuwste boek ‘De dood heeft mij een aanzoek gedaan’ van de Vlaamse veelschrijfster Kristien Hemmerechts.

In dit dagboek – dat begint op 9 oktober 2008 en eindigt op 8 juli 2009 – reflecteert Hemmerechts over de verschillende aspecten van de dood. Ze citeert daarbij veelvuldig nieuwsberichten – bijvoorbeeld de zaak Kim De Gelder – maar tracht tegelijkertijd ook de dood van haar eigen vader Karel Hemmerechts, van haar zoontjes en van haar echtgenoot dichter Herman de Coninck een plaats in haar eigen leven te geven.

Kwetsbaar & menselijk
Dit doet ze op een op een louterende en beschouwende, maar zeker niet afstandelijke manier. Wat mij als lezer bijzonder raakte en verraste was de warmte van Hemmerechts als persoon, maar vooral als moeder en dochter. Ook stelt ze zich bijzonder kwetsbaar en menselijk op in dit dagboek. Aspecten van de schrijfster die je in de media zelden of nooit te zien krijgt.

Waar het boek vooral in het begin weet te boeien, boet het echter in kracht in naarmate het einde nadert. Dat komt vooral door de herhaling van hetzelfde patroon en de krampachtigheid waarmee ze na een 200 bladzijden het thema dood tracht uit te spinnen. Toch vond ik het een aangenaam boek dat mij zeker niet onberoerd laat.

Ik heb alvast enkele van haar vroegere werken op mijn nachtkastje klaarliggen.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA