BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

1 april 2010 @ 07:46 door | Geen reacties

Klein boekje, groot debuut

eenbijzondereliefde_def3.inddOp zoek naar leesvoer (het mocht beslist geen dikke pil zijn) trof ik in onze bibliotheek bij toeval het vorig jaar verschenen debuut van Johanna Adorjan: ‘Een bijzondere liefde’. Beetje kleffe titel, mooie cover, 188 pagina’s. Het bleek een lucky shot van de eerste orde.

“Op 13 oktober 1991 maakten mijn grootouders een eind aan hun leven. Het was een zondag. Eigenlijk niet de ideale dag van de week om zelfmoord te plegen. Op zondagen bellen familieleden op, kennissen willen langskomen om samen een wandeling met de hond te maken, maandagen lijken me bijvoorbeeld veel geschikter. Maar goed, het was zondag, het was oktober.”

Daad van liefde
Zo begint een waargebeurd verhaal dat je vanaf de eerste bladzijde naar binnen zuigt en niet meer loslaat. Adorjan ging 16 jaar na de dramatische gebeurtenis alsnog op zoek naar de motieven achter de gezamenlijke zelfmoord die eerder een daad van liefde dan een wanhoopsdaad was.

Johanna’s opa –getrouwd met een Duitse vrouw- was van Hongaars-joodse afkomst, en overleefde het concentratiekamp Mauthausen. Na de Russische inval in 1956 ontvluchtte het echtpaar Hongarije en belandde in hun nieuwe vaderland Denemarken.

Hun kleindochter zoekt na hun dood contact met nog levende familieleden en oude vrienden, verspreid over de gehele wereld, in een poging meer te weten te komen over het verleden van haar opa en oma. Uiteindelijk wordt haar research een zoektocht naar haar eigen, joodse roots.

Postuum portret
Op zich al een mooi gegeven voor een boek. Maar het meeste indruk maakt de wijze waarop Adorjan met haar nieuw verworven kennis en inzicht de laatste dagen en uren van haar grootouders tot in detail reconstrueert. Zo ontstaat in heldere taal een liefdevol postuum portret dat gespeend is van elke vorm van vals sentiment.

Een droomdebuut dat je in een dag uitleest. Ik heb er bewust een week over gedaan. Jammer dat het niet dikker was.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA