BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 april 2010 @ 08:10 door | Geen reacties

Met makkelijke teksten beledig je niemand

brief

Vorige week heb ik deelgenomen aan een schrijfcursus voor ambtenaren. Zo’n 40 Vlissingse ambtenaren doen hieraan mee om te leren hoe we aantrekkelijker kunnen schrijven voor burgers.

Veel ambtenaren weten wel dat ze niet teveel ambtelijke taal moeten gebruiken in brieven en andere communicatie naar burgers. Maar de vraag is: waarom doen ze het dan toch?


Vaktaal

Het antwoord is simpel: ambtenaren hebben het niet door. Zelf vinden ze hun teksten duidelijk. De vaktaal die ze gebruiken is bij hun en hun collega’s bekend, en dus vergeten ze dat dit niet zo is bij ‘gewone’ mensen. Onderstaand voorbeeld illustreert dit.


Tot in detail…

Tijdens de cursus ontstond een discussie over hoe ver je moet gaan in het informeren van burgers. Een ambtenaar was er van overtuigd dat burgers alles moeten én willen weten. Als voorbeeld nam hij wegwerkzaamheden in een straat. Hij denkt dat een bewoner van die straat alle details wil weten. Dus hij schrijft in een informatiebrief dat er in week 33 afvlakking van het wegdek is inclusief nieuwe belijning en daarnaast worden verhardingsmaterialen verwijderd tijdens het herstellen van de kantopsluiting.


Tsja, begrijpt u het nog? Natuurlijk: het is grammaticaal correct, er staan geen fouten in. Maar wat zegt het nu eigenlijk? Een bewoner wil over het algemeen vooral weten wanneer er wordt gewerkt in zijn straat en tot wanneer. Voor meer informatie kan je natuurlijk altijd worden doorverwezen naar de website.


Makkelijker

Sommige ambtenaren zijn bang dat burgers zich ‘beledigd’ voelen als ze een gemakkelijke brief ontvangen. Op de cursus leerden we dat je een tekst naar een breed publiek beter te makkelijk kunt maken dan te moeilijk. Ook iemand met een zeer hoog leesniveau zal het prettig vinden een duidelijke en korte brief te ontvangen zonder moeilijke woorden!


De cursus duurt nog twee middagen. Ik hoop dat Vlissingers een verbetering zullen opmerken in de gemeentelijke brieven.


Schrijft u ook regelmatig brieven of andere teksten?

Kijk eens op www.schrijfmaargewoon.nl of www.klinkendetaal.nl. Deze programma’s controleren teksten op hun leesbaarheid.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA