BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 april 2010 @ 08:37 door | Geen reacties

Mosterd na de maaltijd?

Biografie DarwinIn een wereld van hypes loop je al snel achter de muziek aan. Voordeel is dan natuurlijk dat na de storm eindelijk de stilte komt. Daarom durf ik u nu, nadat 2009 het Darwin-jaar was, te attenderen op een fantastische biografie die het nog vele jaren na 2009 meer dan waard is om gelezen te worden. Adrian Desmond en James Moore bogen zich 17 jaar geleden al over leven en werk van Charles Darwin, maar dit majestueuze boek verscheen pas vorig jaar in Nederlandse vertaling. Ik breng het graag onder uw aandacht omdat het echt een bijzonder boek is.

Spannend
Hoe kan een biografie over de uitvinder van de evolutietheorie, die leefde aan het begin van de negentiende eeuw, nou bijzonder zijn? Hoe kunnen deze schrijvers bijna 1000 bladzijdes lang blijven boeien? Simpel, omdat het spannend is en blijft. Desmond en Moore weten door een gedetailleerde beschrijving van Darwin’s leven en werk stapje voor stapje duidelijk te maken in welke roerige tijden hij leefde en hoe hij daar als zelfstandig denkend wetenschapper tot conclusies kwam, die het hele denken over de plaats van de mens in de schepping en de rol van God als schepper op zijn kop zetten.

Psychische strijd
Dankzij een enorme hoeveelheid bewaarde brieven en notitieboekjes van Darwin zelf is ongelooflijk precies te volgen hoe Charles Darwin, als zoon van een gefortuneerd doktersgeslacht, zoekt naar zijn levensinvulling. Hij kiest voor een predikantenopleiding, maar raakt in de ban van de natuur, eerst vooral door kevers, maar later meer door de geologie. Plots krijgt hij de kans om met de Beagle een wereldreis te gaan maken, die geen twee, maar vijf jaar zal duren. De auteurs slagen erin om die reis als een avonturenroman weer te geven, zodat Darwin’s strijd in de tien jaar daarna, waarin hij de evolutietheorie vorm geeft, helemaal mee te doorleven valt. De psychische strijd, die Darwin met zichzelf voert rond zijn steeds ketterser wordende denkbeelden, is zo goed in de tijd gezet, dat zijn doodsangst naar de keel grijpt. Meer en meer raakt hij ervan overtuigd dat hij door zijn wetenschappelijke stellingen, waarvan hij rotsvast overtuigd was, eeuwig zal branden in de hel.

Atheïst?
Charles DarwinBijzonder in deze biografie is de wijze waarop de auteurs duidelijk maken hoe Darwin her en der, van bekenden, docenten of wetenschappers van elders, geïnspireerd raakt door visies en ideeën, puzzelstukjes die hij uiteindelijk tot één samenhangende theorie weet samen te voegen. Zijn conclusie was dat soorten zich ontwikkelen door natuurlijke selectie. Een resultaat waarmee monnikenwerk gemoeid was, maar waarmee Darwin ook erg ingenomen was, ware het niet dat hij doodsbang was als atheïst weggezet te worden. Hij voorzag goed dat de wereld over hem heen denderde, toen zijn On the Origin of Species verscheen, maar gelukkig kon hij ook de ruime wetenschappelijke erkenning ervaren.

Kortom: een aanbevelenswaardige roman, al zou deze dikke pil, bijna 1,5 kilo zwaar, zich uitstekend lenen als e-book.

Toch actueel
Eind april wordt de Stad Amsterdam, die sinds vorig jaar september de reis van De Beagle dunnetjes overdoet, weer thuis verwacht. Wetenschappers hebben dan de stand van de huidige wetenschap in kaart gebracht en daarmee ook weer alle aandacht op Darwin gericht. Tot die tijd is deze tip misschien toch geen mosterd na de maaltijd.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA