BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 april 2010 @ 16:02 door | 6 reacties

Ontdekkingsavond in de bibliotheek

webproeverijGisteravond hebben wij voor de eerste keer een ‘proeverij’ georganiseerd in onze bibliotheek. Er werden geen etenswaren geproefd, maar op een luchtige manier is kennis gemaakt met verschillende web 2.0 toepassingen.

Onbekend met de term Web 2.0? Collega Karolien geeft in een eerder blogje een duidelijke uitleg over deze nieuwe manier van omgaan met het internet.

Programma
De avond bestond uit een ‘carrousel’ van vier onderwerpen waar de deelnemers in ronddraaiden en in sessies van 20 minuten kennis mee maakten. Thema’s van deze avond waren: E-books, RSS, Sociale netwerken en Photo sharing. De proeverij werd druk bezocht, er waren 31 geïnteresseerden. Niet alleen afkomstig uit Vlissingen, maar ook uit Goes en zelfs Rotterdam!

E-books
Dit deel van de avond werd verzorgd door collega Ricardo. Hij heeft in het kort uitgelegd wat E-books zijn, welke verschillende varianten er bestaan en wat je ermee kunt doen. Er waren ook verschillende modellen E-readers aanwezig, zodat de aanwezigen ook in het echt even konden proeven aan deze nieuwe manier van boeken lezen. Eén van mijn collega’s heeft hier eerder al eens een blogberichtje over geschreven.

RSS
Dit is een onderwerp dat voor velen geheel onbekend was. Collega John heeft ze, zo goed als mogelijk is (20 minuten gaan snel voorbij), op de hoogte gebracht van de mogelijkheden die RSS biedt. Voor veel mensen ging er dan ook een totaal nieuwe wereld open.
Ze kwamen er op deze avond achter dat ze voor nieuwe berichten op hun favoriete websites, deze niet meer iedere dag hoeven te bekijken. Maar dat ze dankzij RSS in één oogopslag nieuwsberichten van verschillende favoriete sites kunnen zien. In dit berichtje leest u meer over de RSS van onze eigen website. De bibliotheek heeft zelf ook een website gemaakt, waar alle RSS-feeds van de bibliotheek al voor u klaar staan.

Sociale netwerken
Dit deel van de avond werd door mijzelf verzorgd. Er bestaan honderden sociale netwerksites, iets teveel om in de tijd die ik had te kunnen bespreken. Ik heb me beperkt tot vijf sites waar wij als bibliotheek ook actief op zijn. Hyves, Twitter, Blogger, Facebook en Dizzie. Zelf heb ik ervaren dat veel van mijn toehoorders wel eens gehoord hadden van een sociaal netwerk, maar totaal niet wisten wat dat nou precies inhoudt. Ik hoop dat ze daar nu wel een beetje achter zijn gekomen en wellicht ook zelf actief worden op één van de vele sites.

Photo sharing
Collega PeterQ legde de deelnemers in het kort uit wat de mogelijkheden zijn van het online bijhouden en delen van foto’s. Ook hier bestaan verschillende websites voor. Zijn aandachtspunt voor deze avond lag vooral op het online delen en ordenen van foto’s via Flickr. Dit is een site waar wij zelf ook bibliotheekfoto’s op publiceren. Peter liet zien hoe foto’s op deze site gezet kunnen worden en welke mogelijkheden Flickr biedt. Van deze introductieavond zijn uiteraard ook weer foto´s gemaakt. Zie ons online fotoalbum.

Themadossiers
Alle aanwezigen spraken van een geslaagde avond. Wel gaven veel personen aan dat 20 minuten toch wel erg kort is. Dit besef hadden wij ook en daarom is over elk onderwerp een digitaal themadossier aangemaakt. Uiteraard te raadplegen op de themadossiers-pagina van onze website. Wat een een dergelijk dossier precies inhoudt, werd al in een eerder blogbericht beschreven.

Vervolg?
Na afloop is de aanwezigen gevraagd een kort evaluatieformulier in te vullen. En inderdaad, veel personen hebben aangegeven dat de  sessies wel iets langer hadden mogen duren. Daarnaast bestaat er veel belangstelling  voor een vervolg op deze avond. Wij denken zelf aan een korte workshop over een bepaald onderwerp.  We houden u in ieder geval ook via dit blog op de hoogte.  Wordt zeker vervolgd …

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden ,

Reageren

6 thoughts on “Ontdekkingsavond in de bibliotheek

 1. PeterQ schreef:

  Twintig minuten was voor mij veel te kort om alle aardige mogelijkheden van Flickr te laten zien. Zeker als je dan ook nog geteisterd wordt door een laptop die doodleuk regelmatig een eigen koffiepauze inlast (ja, ook bij Web 2.0 blijf je gewoon afhankelijk van de techniek).

  Desondanks vond ik het een erg geslaagde avond en heb ik van vele bezoekers enthousiaste reacties mogen ontvangen. Leuk!

  Deze proeverij smaakte –ook voor mij- naar meer.

 2. Joëlle schreef:

  Leuk zo’n proeverij. Ik was al benieuwd hoe het was verlopen, maar zo te lezen een goede opkomst met een vol programma!
  Goed idee, ga ik zeker eens bekijken of we zoiets bij ons in de bieb ook kunnen organiseren (:

  1. PeterQ schreef:

   Hee Joëlle. Leuk om van je te horen.
   Moet je beslist ook in het Brabantse eens gaan organiseren, zo’n proeverij.
   Komen wij vanuit Vlissingen bij jou kijken ;-)

 3. Judith (@bieb010) schreef:

  Beste Vlissingse collega’s,
  Ik vond het een leuke, informatieve avond.
  Jammer dat we zo snel moesten rennen voor de bus en trein terug naar Rotterdam.
  Twintig minuten per onderdeel lijkt kort, maar past wel bij de term proeverij!
  Juist uitdagend en maakt nieuwsgierig. Men kan zelf op ontdekkingstocht. Of het geeft juist de moglijkheid om een vervolg te organiseren op onderwerp. om er dieper op in te gaan en samen te ‘oefenen’. Geen proeverij, maar een echte maaltijd!
  Groeten uit Rotterdam
  En: jullie hebben een leuke bieb. Leuk gebouw en aantrekkelijk om te verpozen….

  Kunnen mensen hun hersens vol ‘eten’.

 4. Joëlle schreef:

  Ik reserveer alvast een plekje voor jullie ;)

 5. lourenza schreef:

  even een ietwat verlate reactie van mijn kant.
  ik vond het zoals ik al geschreven heb ook een geslaagde avond. Bedankt voor jullie reacties en Joëlle, ik kom ook naar Roosendaal hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA