BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 april 2010 @ 08:01 door | Geen reacties

Vook: het nieuwe digitale lezen

De uitvinding van Hugo CabretDat het beeldverhaal zich niet alleen beperkt tot strips wist ik wel. De grenzen zijn voortdurend aan het verschuiven. Laatst stuitte ik op het wonderlijke jeugdboek ‘De uitvinding van Hugo Cabret’ van Brian Selznick.

Het is niet meteen duidelijk wat je nu juist in handen hebt. Is het een jeugdroman,  een prentenboek , een graphic novel of een stomme film in boekvorm? Volgens VPRO Boeken is het boek vooral ‘Ouderwets opwindend’.

Tijdens het samenstellen van een themadossier over e-books en e-reading voor de proeverij van afgelopen dinsdag, moest ik onweerstaanbaar aan dit zeer filmische boek van Selznick denken.

Boek + Video = Vook
Wat was nu het geval? Op een gegeven moment leidde mijn zoektocht naar een innovatieve e-book toepassing. Het betreft een totaal nieuw concept voor het boek:  géén boek, géén video, maar een vook! Op een vook (zie filmpje) vullen beelden en verhaal elkaar naadloos aan, een ware mix van tekst , multimedia, internetlinks en sociale media. Je kunt hierin dus niet alleen tekst lezen, maar ook videobestanden kijken en contact leggen met de auteur.

Treasure IslandTreasure Island, tekening N.C. Wyeth
In oktober 2009 verschenen de eerste vooks op de markt. Op Vook.com zijn voorbeelden te zien hoe het multimediaboek of hybride e-boek eruit kunnen zien. Leuk om daartussen ook een ander ouderwetse opwindende jeugdklassieker als ‘Treasure Island‘ van Robert Louis Stevenson te ontdekken (dat overigens ook als rechtenvrij e-book is te downloaden).  Er zijn ook vook-versies van ‘Alice’s Adventures in Wonderland’, ‘Jungle Book’ en ‘The Wonderful Wizard of Oz’. Vook geeft deze oude (kinder)boeken een nieuw leven. Geen vervanging voor het gedrukte boek, maar wel een geheel andere leesbeleving.

Concurrentie
De iPhone, iPad en andere tablet-achtige pc’s zijn de ideale apparaten om dit soort boeken te lezen. Flinke concurrentie dus voor de Kindle en andere e-readers, want deze readers kunnen nog geen kleuren en bewegende beelden kunnen tonen. Naast kinderboeken zijn vooks volgens mij vooral toepasbaar bij informatieve (educatieve en wetenschappelijke) boeken, tekstuitleg vergezeld van video-instructie.

Digitaal lezen
Van kleitablet tot iPad, de dimensies van het lezen verschuiven voortdurend. Vooks geven je  een goed idee van wat er in de toekomst allemaal mogelijk is, op het gebied van digitaal lezen en integratie van andere media. Een mooi verhaal hoeft niet (alleen) uit letters te bestaan, maar kan ook een multimediaverhaal zijn.

Hugo Cabret zal worden verfilmd, maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de ‘vervooking’ van dit bijzondere beeldverhaal.

Auteur

Rubrieken Internet, Nieuws

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA