BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 mei 2010 @ 08:16 door | 2 reacties

Actie rond eBooks

Dat het elektronische boek aan een opmars bezig is, werd al op verschillende manieren voor het voetlicht gebracht. Zo berichtte ik eerder over een kennismaking en over de auteursrechtelijke aspecten van digitale boeken.

e-bookRecentelijk kwam onze koepelorganisatie met de conclusies van een TNO-onderzoek naar buiten. Conclusies die in hoge mate bepalend kunnen zijn voor het beleid van bibliotheken rond eBooks. De onderzoekers stellen dat nú het moment is om te starten met het ontwikkelen van een e-books-aanbod van openbare bibliotheken. Voor de ontwikkeling van een goed aanbod zal waarschijnlijk twee tot drie jaar nodig zijn.

Advies
Geadviseerd wordt dat bibliotheken zich niet moeten richten op de huidige niche-gebruikersgroepen, maar juist op een brede gebruikersgroep.

Bibliotheken zullen zich allereerst gaan richten op de content, en niet primair op de eReaders. Het uitlenen van eReaders wordt door de onderzoekers afgeraden. Bij het samenstellen van een aanbod aan boeken wordt niet direct aan bestsellers en ook niet aan boeken voor specialisten gedacht. Juist het assortiment tussen de zeer veel gevraagde en zeer weinig gevraagde titels in, mag straks als eerste in bibliotheken verwacht worden.

De in rekening te brengen prijs voor het downloaden van eBooks bepaalt natuurlijk in hoge mate het succes van deze dienst. Geadviseerd wordt door de onderzoekers te starten met een aanbod gebaseerd op een abonnement met een maximum aantal downloads, waarboven een prijs per stuk moet worden betaald.

Vraag
Voor een succesvolle introductie van een online eBooks-aanbod is het nodig dat bibliotheken hun beleid, functies en hulpmiddelen landelijk bundelen. Wij willen maar wat graag u de gelegenheid bieden mee te denken bij de invulling van dit beleid. Dus, hoe vindt U dat de dienstverlening rond eBooks eruit moet komen te zien?

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Actie rond eBooks

 1. PeterS schreef:

  Het idee van een “papieren” bibliotheek is dat je een boek leent, het leest en weer terugbrengt. Daarmee onderscheidt een bibliotheek zich van een boekhandel, waar je niet met een gelezen boek hoeft aan te komen (tenzij de Slegte etc.).

  Een eBook hoef je, neem ik aan, niet meer terug te brengen en dus is er geen verschil meer tussen een bibliotheek en een uitgever, behalve waarschijnlijk een prijsverschil.

  Ik weet niet of een bibliotheek zich op die manier op de markt moet positioneren.

  Daarnaast toont dit natuurlijk ook aan dat de uitgevers, in navolging van de film- en muziekbranche, op een hele verkeerde manier omgaan met een nieuw medium. Zij hadden allang eBooks moeten aanbieden tegen een hele redelijke prijs.

  Als de bibliotheken zich toch op deze markt willen begeven, dan niet elke bibliotheek afzonderlijk, maar een landelijke databank waar boeken gedownload kunnen worden.

  Waar ik wel een mooie taak zie weggelegd voor bibliotheken is niet zozeer bij leesboeken, maar bij het inscannen van studieboeken. Oude boeken die nu te waardevol zijn om uit te lenen kunnen ingescand worden en op die manier ontsloten.

  Daarvoor zou ik wel bereid zijn extra te betalen.

 2. Kees Hamann schreef:

  Bibliotheken onderzoeken momenteel welke rol zij in het e-book tijdperk kunnen en willen vervullen. Dat die anders zal/kan zijn dan in het papieren tijdperk, is duidelijk. Papieren boeken zijn schaars. Gemiddeld is een boek slechts 2,5 jaar te koop en daarna moet je het antiquariaat-circuit afstruinen.
  Elektronische boeken zullen onbeperkt en onmiddellijk leverbaar zijn. Dan is er dus geen sprake meer van schaarste maar van overvloed. Mensen de weg wijzen in die overvloed wordt ook gezien als een taak van bibliotheken. Kortom: er zal werk genoeg zijn om de in bibliotheken opgebouwde expertise te blijven benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA