BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 mei 2010 @ 08:05 door | 2 reacties

Adopteer een woord

GrienenAls kind was ik al liefhebber van historische jeugdboeken. Tussen de spannende avonturen door stuitte ik dan op allerlei mysterieuze woorden, die ik nog niet kende. Zo las ik  in ‘De scheepsjongens van Bontekoe‘: “Arme Peter Hajo! Hij had wel kunnen grienen”.

“Mam, wat is grienen?” Als antwoord kreeg ik: “dat is een ander woord voor huilen”. “Waarom staat er dan geen huilen?”, vroeg ik. “Omdat het een stoffig boek is met hele oude woorden!”, kreeg ik dan te horen.

Taal heeft zo zijn eigen dynamiek. Continu worden nieuwe woorden uitgevonden: ontvrienden, knorrepos, foutspotter, opfluffen, ontgoogelen, patsmobiel, etc. Vaak zijn ze geen lang leven beschoren en verdwijnen ze uit het dagelijkse taalgebruik. Meestal hoeven we daar niet echt treurig om te zij, maar soms is erg jammer.

Is het niet doodzonde dat prachtige woorden als ‘grienen’, ‘minnekozen’ en weifelmoed’ op zolder zijn beland, samen met ‘weerlicht’ en ‘liederlijk’? Het Nederlandsch Genootschap ter bevordering van het Belegen Woord probeert ze er op ludieke wijze weer vanaf te halen. Op hun site www.belegenwoorden.nl kun je een antiek woord redden door het te adopteren.

Want wees eerlijk zulke mooi woorden als ‘schreien’ en ‘wenen’ willen we toch nooit meer missen.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Adopteer een woord

 1. Uitleentje schreef:

  Misschien een tip: kijk eens een avondje naar de Pfaffs!
  Want onze Vlaamse onderburen houden ze wel in ere hoor, die belegen woorden.

  Zomaar twee voorbeelden:
  Een bank wordt nog ‘zetel’ genoemd en schoonmaken heet ‘kuisen’…

 2. Ron schreef:

  Die Vlamingen kunnen er wat van! Zo wordt onze Vlaamse collega vandaag geopereerd aan haar ‘wijsheidstanden’. Niet erg belegen, wel erg charmant … en hopelijk niet al te pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA