BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

27 mei 2010 @ 08:00 door | Geen reacties

Opvoeden & Zo

rommelige-kinderkamer-41Momenteel volg ik een cursus van de GGD over opvoeden (en zo). Niet dat aan het thuisfront alles faliekant mis gaat, maar soms zit je als ouder met bepaalde vraagstukken, waarover je graag het advies van een deskundige zou willen hebben.
Bovendien is het horen van ervaringen van andere ouders altijd een leerzaam iets. Immers, alles wat bijdraagt aan meer harmonie en een zo gelukkig mogelijk gezinsleven is welkom. Zeker in een gescheiden situatie waarin het kroost, hoe je het ook wendt of keert, toch altijd wel ergens kind van de rekening is.

Aandacht
Aandacht is voor de ontwikkeling van kinderen net zo belangrijk als eten en drinken. Een kind krijgt er zelfvertrouwen door en voelt zich de moeite waard. Het zorgt ook voor een goede band tussen ouder(s) en kinderen. We hebben het dan natuurlijk over positieve aandacht. Negatieve aandacht werkt uiteraard contraproductief. Maar voor een kind dat weinig positieve aandacht krijgt is negatieve aandacht een acceptabel alternatief…

Prijzen
Een leuke manier van aandacht is complimentjes geven. Dit kan niet vaak genoeg gebeuren. Maar in de praktijk blijkt echter dat kinderen acht maal zo vaak te horen krijgen wat ze juist niet goed doen. En dat is jammer. Want zeg nou zelf, als je dit persoonlijk in een werksituatie of relatie zou overkomen, dan kijk je op een gegeven moment toch ook het liefst een deurtje verder?
Een positieve insteek houden is dus belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Als na 10 minuten afwezigheid de opgeruimde woonkamer is veranderd in een militair oefenterrein, zal de animo tot het uitspreken van bewondering ver te zoeken zijn. In dit soort situaties is het dan weer goed meer te weten over ‘regels stellen’, ‘verbieden’ en ‘straffen’.

Speerpunt bibliotheek
Opvoeding is één van de aandachtsgebieden van de bibliotheek. Niet voor niets natuurlijk, want het is een zeer belangrijk item en veel ouders lopen gedurende de verschillende levensfasen van hun kind(eren) met allerlei vragen rond. In de bibliotheek is hier dan ook uitgebreide informatie over te verkrijgen in de vorm van boeken, tijdschriften, dvd’s en folders.
Bovendien is in de Bibliotheek Vlissingen het Opvoedsteunpunt van de GGD gevestigd (tel. 0118-655060). Elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is er gratis spreekuur. U kunt daar terecht voor alle kleine vragen en grotere problemen over de opvoeding van uw kinderen van 0 – 23 jaar.

Opvoeden blijft belangrijk, want het heeft tenslotte grote invloed op het verdere leven van je kind(eren)!

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Educatie

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA