BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 mei 2010 @ 08:06 door | Geen reacties

Tweets uit de 17e eeuw

pepysSinds kort word ik dagelijks via Twitter verrast met een kort citaat uit het dagboek van Samuel Pepys. Op 6 mei las ik dat hij op die dag in 1660 een reis voor ene Mr. Boyle naar Vlissingen moest regelen.

Onthullingen in steno
Het dagboek van Samuel Pepys (1633-1703) is een fascinerende combinatie van persoonlijke onthullingen en ooggetuigenverslagen van belangrijke gebeurtenissen in het 17e eeuwse Londen, zoals de Pestepidemie en de Grote brand.
Pepys beschrijft zijn dagelijkse belevenissen, zoals overspel, steekpenningen, carrièrestappen en braspartijen kleurrijk en openhartig, maar ook in een zelfbedacht steno. Want als ander het zouden kunnen lezen, dan was hij terstond opgehangen. Dat deden de Engelsen in de 17e eeuw graag met iemand met een afwijkende menig en ze lieten de lijken als afschrikwekkend voorbeeld wekenlang in de stad hangen. Van sommigen werd het lijk (lees ik in Pepy’s Diary) zelfs opgegraven en opnieuw opgehangen!

Pepys en De Ruyter
Hoewel hij voor ‘ons’ een vijand was (hij had een hoge functie bij de Engelse Marine tijdens de Tweede Engelse oorlog), had hij grote bewondering voor ‘onze’ Michiel Adriaensz. de Ruyter.  Hoe hij o.a. de trip naar Chatham ervoer, is verhelderend: het geeft een heel ander beeld van De Ruyter dan de mythologische verering die in de 19e eeuw in Nederland over hem is afgeroepen.

Voor wie het wil lezen zijn verschillende mogelijkheden. Een Nederlandse vertaling is echter niet makkelijk te vinden. Zelf heb ik heb er twee. De leukste is ‘Dagboek van een levensgenieter’ door A. Alberts,  na lang zoeken bemachtigd via de Boekenbeurs in Middelburg. Hoewel het een uittreksel is, heeft het mooie prenten en aanvullende informatie op de door Pepys genoemde personen. Naast de Tweet is er ook een App voor iPhone die ook dagelijks een hele dag uit het leven van Pepys laat lezen en de originele delen zijn gratis als e-boek te downloaden.

Maar mischien nog wel de leukste: het hele dagboek is met zeer uitgebreide toelichting te lezen op Wikisource. Dankzij Twitter hunker ik te herontdekken wat Pepys van De Ruyter vond.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA