BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 mei 2010 @ 08:07 door | Geen reacties

Vier de vrijheid in de bieb

vrijheid_spandoekHet is weer mei en deze maand staat traditiegetrouw in het teken van herdenking en vrijheid. Naast feesten op 5 mei kun je vrijheid ook vieren door stil te staan bij gebeurtenissen uit de oorlog. De bibliotheek organiseert deze maand daarom een aantal activiteiten rond het thema ‘De Tweede Wereldoorlog’.

Lezing Tazelaar
Op maandagavond 10 mei vertelt schrijver Victor Laurentius over zijn boek ‘De Grote Tazelaar, ridder en rebel’ als eerbetoon aan oorlogsheld Peter Tazelaar. Tazelaar stond model voor het personage dat Jeroen Krabbé speelt in de film ‘Soldaat van Oranje’.

Oorlogsfilms
Over de oorlog zijn ontelbaar veel verhalen geschreven. Twee recente en succesvolle boekverfilmingen over de oorlog vertonen wij eenmalig in de bibliotheek. Op woensdagmiddag 12 mei is dat ‘Oorlogswinter’ naar het succesvolle jongensboek van Jan Terlouw. Op woensdagavond 17 mei kunt u het aangrijpende ‘The boy in the striped pyjamas’ van John Boyne bij ons bekijken. Beide films zijn te zien op groot scherm.

De Slag om de Schelde
Op donderdagavond 20 mei houdt Stichting Bunkerbehoud een lezing over de militaire operatie tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog die men later ook wel ‘De Slag om de Schelde’ noemde. Deze zeeslag hield de bevrijding van Walcheren in. De lezing wordt gehouden door Ad en Lenco van der Weel. Zij geven een overzicht van de slag en gaan nader in op de sterke Duitse verdediging, de burgerslachtoffers en de materiële schade.

Bunkeren!
In Vlissingen zijn de overblijfselen van de oorlog nog goed te zien. Een wandeling langs allerlei plekken in onze stad herinnert aan de verschrikkingen van de oorlog. Op zaterdag 22 mei kunt u meelopen met een zogenaamde ‘bunkertocht’ onder leiding van een gids. Deze ochtendwandeling vindt plaats in het oude centrum van Vlissingen en voert langs schuilkelders, het landingsstrand, het landingsmonument en de bunker bij de Oranjemolen.

Reserveren
Voor alle activiteiten moet u reserveren via activiteit@spui.nl of 0118 422100. Kijk voor het volledige programma en de kaartverkoop op onze website www.bibliotheekvlissingen.nl of bekijk hier het programmaboekje.

PS
Onze bibliotheek heeft recent weer een nieuw themadossier aangemaakt: ’65 Jaar bevrijding’. U kunt het hier downloaden.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA