BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 juni 2010 @ 08:15 door | Geen reacties

Sprekende cijfertjes

cijferDe een zweert bij cijfertjes, de ander heeft iets van ‘het is maar een momentopname en cijfers zeggen ook niet alles’. In mijn ogen zit in beide een kern van waarheid, het is maar net welke bril je op hebt en de nuances die je legt. Ik zie dagelijks vele cijfertjes voorbij komen en wil enkele daarvan met u delen.

Abonnementen
Er zijn wellicht nog wel enkele bibliotheken waar het aantal abonnementen en uitleningen haast religie is, in Vlissingen valt dat (‘gelukkig’, zeg ik dan maar) wel mee.
Was er in 2009 nog een lichte daling (-20) van het aantal lidmaatschappen, in 2010 hebben wij de weg naar boven weer gevonden. In de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal leden per saldo met 97 personen toegenomen naar 15.099.  Hetgeen betekent dat 34% van het aantal inwoners van Vlissingen lid is van onze bieb! Ben heel erg benieuwd in welke mate het op 1 januari jl. geïntroduceerde tariefstelsel hierin een rol heeft gespeeld.

Uitleningen
In 2009 stond het aantal uitleningen op 246.000. Dit is inclusief de Bibliobus en het leenverkeer dat op de basisscholen plaatsvindt waar wij een mediatheek hebben ingericht. Ten opzichte van 2008 is het aantal uitleningen met zo’n 16.000 toegenomen. Deze stijgende lijn hopen we voort te zetten. Een grote uitdaging want het landelijke beeld laat juist het tegenovergestelde zien!

Digitale dienstverlening
In de afgelopen 6 maanden is onze website door 33.500 personen bezocht. De medio april gestarte infoservice ‘Themadossiers’ is (in onze optiek) behoorlijk succesvol. Naast onze website zijn deze informatieve dossiers ook op de site Scribd te raadplegen. Met Scribd kun je documenten van allerlei soort openbaar of besloten online delen. Gemiddeld worden op de Scribdsite dagelijks 40 verschillende dossiers gelezen/gedownload. Inclusief onze bibliotheeksite betekent dit dat de dossiers sinds de introductie al meer dan 2.000 maal virtueel zijn gelezen.
Ook de bezoekcijfers van onze Flickr fotosite zijn bemoedigend. De verschillende foto’s van onze bibliotheekactiviteiten werden tot op heden bijna 15.000 keer doorgeklikt. Daarnaast is de G!DS in 2009 ruim 1,2 miljoen maal geraadpleegd! En dan hebben we natuurlijk ook nog ons blog. In een jaar tijd dik 18.000 bezoekers en 130.000 paginahits.

En wat zegt dit nou?
Tsja, wat u erin wilt zien zou ik bijna zeggen. Dit is ook maar een selectie uit de beschikbare hoeveelheid kengetallen. Blindstaren? Nee, het is een momentopname.
Blij met de ontwikkeling van onze digitale dienstverlening? Ja, zeker wel. Alle begin is moeilijk, maar we zijn volgens mij op de goede weg. Staan we open voor opbouwende kritiek? Altijd, laat uw stem horen! Tevreden achterover leunen? Nee, er is altijd ruimte voor verbetering en innovatie. Toch wel stiekem een beetje trots? Jawel, we trekken er hard aan en dan is het leuk dat de waardering van ‘ons publiek’ af en toe ook uit de cijfertjes blijkt (we zijn ook maar mensen…). Want we doen het tenslotte voor u!

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden , , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA