BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 juni 2010 @ 08:26 door | 4 reacties

Dicky loves Wiki!

pijprokerWist u dat de vondst van pijpen uit de 17e eeuw tijdens opgravingen in Vlissingen (2006) een doorbraak betekende in de kennis over de keuze van tabak? Dat staat weliswaar gewoon ‘ergens‘ op internet, maar het niet heel gemakkelijk zijn als het via één webadres terug te vinden is? Daarom: Wikipedia!

Wiki-Loves-Bieb dringt langzamerhand door in de hele organisatie van de Bibliotheek Vlissingen. Karolien, tot nu toe de drijvende kracht, gaat dan wel helaas weg, maar ze heeft het project fantastisch weten te verankeren. Naast het bedenken en uitwerken van projecten, wordt door diverse collega’s gewerkt aan het ontwerpen van brochures en ook andere vormen van publicaties worden voorbereid.

Vlissingse hoofden
Binnenkort treden we ook naar buiten. Het is de kunst het project te presenteren met aansprekende onderwerpen, zodat een zo breed mogelijke belangstelling kan worden aangeboord. Dus speuren we niet alleen naar binnen Wikipedia en Wikimedia Commons ontbrekende onderwerpen en afbeeldingen over Vlissingen, maar kijken ook uit naar waar de kennis nu nog opgesloten zit in de hoofden van de bewoners.

Grote en kleine gebeurtenissen
Vlissingen heeft een rijke geschiedenis en die houdt niet op bij ‘grote’ gebeurtenissen als oorlogen en gevolgen van de economische mallemolen en maatschappelijke ontwikkelingen.  Ook schijnbaar dagelijkse dingen van alledaagse mensen kunnen een splinter in de geschiedschrijving lijken, maar eenmaal verteld wellicht een ontbrekende schakel, waardoor een heel ander beeld kan ontstaan van wat we tot nu toe aannamen. Kennis, weetjes en afbeeldingen met betrekking tot Vlissingen zijn ondertussen wijds en onsamenhangend verspreid over internet en juist Wikipedia kan dat allemaal bundelen.

Bronnen
Op mijn bureau tref ik regelmatig erg leuke publicaties, die onder het mom van’Lees dit maar eens!’ daar zijn neergelegd. Ook loopt onze directeur regelmatig langs met ideeën die bij hem te binnenschieten. Al die ‘losse flodders’ moeten worden verzameld en uitgewerkt, waardoor we uiteindelijk hopen om daarmee flink wat Wikipedianten in spe aan de slag te kunnen zetten.

Scheldekwartier
Ondertussen borrelde in mijn hoofd een project op, waar niet alleen het Wiki Loves Bieb-project, maar ook diverse erfgoedinstellingen in Vlissingen en vooral heel veel gebruikers van Wikipedia plezier aan kunnen beleven. Na een informele introductie bij de projectleiding, kreeg ik groen licht om ermee door te gaan. Diegenen die het concept projectplan lazen, waren meteen zeer enthousiast. Het betreft…

En daar hou ik nog even de spanning er in, maar ik kan wel loslaten dat het project aansluit bij ontwikkelingen die in Vlissingen in gang zijn gezet om de stad een nieuw elan te geven. Meer dan de titel van deze alinea geef ik nog niet prijs, maar ik adviseer om (ook) de gedrukte nieuwsberichten strak in de gaten te houden!

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

4 thoughts on “Dicky loves Wiki!

 1. Karolien schreef:

  Dag Dick,
  bedankt voor het compliment! En ik hou dit blog en de nieuwsberichten in de gaten!
  Nog veel succes, Karolien

 2. DickyPedia schreef:

  Dank je wel! Dat eraan mag bijdragen je werk hier voort te zetten, is een eer en ik doe met veel plezier! Dick!

 3. karien schreef:

  Leuke nickname heb je

 4. DickyPedia schreef:

  Hahaha, dank je. Mooi he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA