BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 juni 2010 @ 08:30 door | 5 reacties

Een uitdaging voor jou?!

librarianWerken in een bibliotheek, dat lijkt voor velen als jezelf opbergen in een stoffig en donker hol. Het beroep van bibliothecaris doet mensen denken aan vervlogen tijden, waarin boeken dé enige vorm van kennisoverdracht waren. Wie wordt er tegenwoordig nog bibliothecaris? Bijna niemand! En dat is onbegrijpelijk.

Want bibliotheken verkeren in een hele belangrijke ontwikkelingsfase. Jong bloed in organisaties is daarom ook van groot belang. Nieuwe media worden geïntroduceerd en websites, blogs en tweets spelen tegenwoordig een grotere rol in kennis- en informatieoverdracht dan boeken. Daarom is werken in een bibliotheek alles behalve duf en saai. Bibliotheken zoeken medewerkers met uiteenlopende vakkennis, van commerciële economie en communicatie tot marketing en techniek. Maar het vakmanschap van bibliothecarissen blijft onontbeerlijk.

Vakkennis?
Wat houdt die professie dan precies in? Velen kijken vreemd op wanneer je zegt dat je een Hbo-opleiding bibliothecaris hebt gevolgd. Leer je dan lezen? Of leer je dan het alfabet?
De vakkennis, van wat tegenwoordig een informatie- en documentatiemanager wordt genoemd, betreft het vermogen enorme verzamelingen informatie op te bouwen, te ordenen, deze toegankelijk te maken voor uiteenlopende publieksgroepen én het gebruik ervan nog te stimuleren ook. Dat kan in bedrijven, in universiteiten en scholen, maar ook voor een algemeen publiek in openbare bibliotheken. Laatstgenoemde instellingen richten zich op kinderen, volwassenen en speciale doelgroepen als ouderen of mensen met een leeshandicap.

Uitstromende bibliothecarissen
Studenten van de opleiding IDM (informatie- en documentatiemanagement) kiezen na het behalen van hun diploma steeds gemakkelijker voor het bedrijfsleven, want dat betaalt over het algemeen beter en de doelgroep is eenduidig en dus gemakkelijker. In openbare bibliotheken stroomt de komende vijf tot tien jaar een zeer groot aantal bibliothecarissen uit, omdat in 1979 het bibliotheekwerk enorm groeide en er toen erg veel nieuwe functionarissen begonnen te werken. Velen gaan de komende jaren van een pensioen genieten.

Interesse voor dit beroep? Oriënteer je dan eens op het internet. Of kom gewoon in Bibliotheek Vlissingen kennismaken met alle ins en outs, want het werk is veel dynamischer dan over het algemeen gedacht wordt. Bel me maar voor een afspraak (0118-422100).

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

5 thoughts on “Een uitdaging voor jou?!

 1. Sofie schreef:

  Tweeds??? Mijn moeder droeg vroeger mantelpakjes van tweed, die was haar tijd dus ver vooruit :-)

 2. Kees Hamann schreef:

  Dag Sofie,

  Je maakt mij op twee fouten attent: in de eerste en ergste plaats natuurlijk de schrijffout (die nu verbeterd is) en in de tweede plaats de afspraak zoveel mogelijk verbindingen te leggen met andere bronnen, door de woorden in dit geval te verklaren.
  Dank voor de opmerkzaamheid en de bereidheid dit door te geven!

 3. Sofie schreef:

  Graag gedaan Kees.Ik vond hem eigenlijk wel grappig.

 4. Carolina schreef:

  Jammer dat er in de reactie dan weer een foutje zit: “(de nu verbeterd is)” ;)

  Wat ik nou zo graag eens zou willen weten is wat de mogelijkheden zijn voor bijscholing. Ik heb 2 jaar geleden een hbo opleiding Communicatie afgerond. Kan ik daarmee ook bij een bibliotheek gaan werken of is het nodig om nog een hbo opleiding te volgen? En wat zijn de mogelijkheden om in Zeeland aan de slag te gaan? Onlangs is in onze mooie provincie al de eerste bieb zonder personeel geopend. Is er over 5 jaar wel nieuwe instroom nodig?

 5. Kees Hamann schreef:

  Dag Carolina,

  Dat snel interactief reageren het gevaar in zich draagt dat er fouten gemaakt kunnen worden, blijk wel weer. Ik zal er zorgvuldiger mee proberen om te gaan.

  Reagerend op jouw opmerking: Communicatiedeskundigen kunnen zeker emplooi vinden in openbare bibliotheken. Bibliotheek Vlissingen telt zelfs vier medewerkers die een dergelijke scholing volgden. Mensen informeren en enthousiasmeren vraagt immers een goed inzicht in communicatietheorieën en -technieken.
  De opening van de geautomatiseerde bibliotheek Zaamslag leidt niet tot opdrogen van de instroom. Trok de bibliotheek vroeger personeel aan dat van lezen en boeken hield, nu is er behoefte aan nieuwe collega’s die communicatievaardig, nieuwsgierig en zoekvaardig zijn.

  Weliswaar staan we in Nederland voor ingrijpende bezuinigingen, maar op termijn zullen bibliotheken nogal wat medewerkers nodig hebben om de uitstroom van gepensioneerde collega’s te kunnen opvangen. Daarbij hebben we last van een vrij hardnekkig beeld dat bibliotheken alleen maar boeken uitlenen. Duf en saai dus. Niets is echter minder waar. Bibliotheken bouwen aan een steeds meer multi-disciplinair team, waardoor zeker ook ruimte ontstaat voor communicatiedeskundigen en mensen met commerciële economie of managementopleiding op zak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA